Ko vodi rat protiv srpske književnosti i kulture?

Pratite nas
Ko vodi postmoderni rat protiv srpske književnosti i kulture, šta povezuje Andrićevog biografa iz Nemačke sa žirijem Ninove nagrade – neka su od pitanja na koje pokušava da odgovori knjiga „Zlo u književnosti i kulturi“.
Orbita kulture: Ivana Zečević, Ivan Karl, Žikica Jovanović, Slađana Ilić, Imre Sabo, Nenad Todorović
O vrstama i manifestacijama tog zla, kao i o šansama naše kulture da se izbori sa njim razgovarali smo sa autorkom ove studije, književnom kritičarkom Slađanom Ilić.
Da li je festovski slogan „Povratak u budućnost“ simboličan i višeznačan, budući da se najveći filmski festival na Balkanu održava pred publikom i u bioskopima – za razliku od Berlina na internetu i otkazanog Kana – za „Orbitu kulture“ otkriva Ivan Karl, predsednik odbora FEST-a.
Šta je sve video okom fotoaparata 4. maja 1980. godine, kada se kao mlad i neakreditovan fotoreporter „muvao“ po beogradskim ulicama na kojima je narod, kao i u celoj državi, plakao za preminulim predsednikom Josipom Brozom? Sa kakvim se osećanjem danas seća tog vremena i zašto je izložbu svojih radova nazvao „Državna sahrana, sahrana jedne države“ za Sputnjik otkriva Imre Sabo.
Kakvim je novim značenjima obogatio čuvenu „Antigonu“, predstavu rađenu po Sofoklovom tekstu koju Narodno pozorište iz Prištine premijerno izvodi na sceni Doma kulture u Gračanici, zašto kao jednu od glavnih dilema koju ova drevna drama pokreće vidi kao pitanje da li pobuna danas uopšte ima smisla – za Sputnjik otkriva reditelj predstave Nenad Todorović.
Da li je u nedavno prikazanoj tv seriji „Kalkanski krugovi“ igrajući jednu od glavnih uloga preskočila neke svoje krugove i zabrane, tremu pred glumcima poput Žarka Lauševića ili Vojina Ćetkovića – pitamo mladu glumicu Ivanu Zečević.
O kratkom dokumentarnom filmu „Pokajnik u pokušaju“ koji je osvojio nekoliko značajnih međunarodna priznanja, koliko je važno prisustvo religijskih tema u filmu i šta znači to što je priča o jednoj od nastarijih srpskih svetinja prepoznata i nagrađena u različitim delovima sveta– za „Orbitu kulture“ govori autor nagrađenog dokumentarca Žikica Jovanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala