Kako će Srbija obeležiti pobedu nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

© Sputnik / Dejan SimićŠetnja "Besmrtnog puka" u Beogradu povodom Dana pobede na fašizmom
Šetnja Besmrtnog puka u Beogradu  povodom Dana pobede na fašizmom - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Pratite nas
Srpski narod neguje snažnu tradiciju sećanja na junačku borbu jugoslovenskog i ruskog naroda protiv nacizma i žrtve koje su položile svoj život na oltar otadžbine radi mirnog neba za buduće generacije, a 76. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu biće obeležena nizom manifestacija 8. i 9. maja.
Svečanosti posvećene ovoj značajnoj stranici u istoriji dva naroda biće otvorene na Trgu republike, gde će se u subotu, 8. maja u 18.00 časova programom „Pesme pobede“ publici predstaviti Hor Turecki iz Rusije, a događaj će biti emitovan u direktnom prenosu na programu RTS 2.
Povodom Dana pobede, uz najviše vojne počasti 9. maja u 8.55 časova, sa Savske terase, Beogradske tvrđave biće izvršena svečana praznična počasna artiljerijska paljba, a od 9 časova na led ekranu na Trgu republike biće prenošena Parada pobede iz Moskve.
U okviru kompleksa Spomen-groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu u 10.00 časova biće održana ceremonija polaganja venaca na Spomenik večne vatre i na Spomenik crvenoarmejcu, dok će ceremonija odavanja počasti sovjetskim vojnicima, palim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. biti održana u 13.40 časova na Trgu republike kod Spomen-ploče crvenoarmejcima – mestu gde je 1944. sahranjeno 940 pripadnika Crvene armije. 
Nakon zvaničnog dela uslediće praznični muzički program uz učešće srpskih i ruskih izvođača i umetničkih ansambala, a specijalni gost programa biće vokalni izvođač, narodni umetnik Rusije Oleg Pogudin.
U 18.30 časova publiku očekuje premijerna projekcija ruskog igranog filma „Podolski kadeti“ sa srpskim titlovima, koji govori o malo poznatim istorijskim činjenicama odbrane Moskve i podvigu pitomaca artiljerijske i pešadijske vojne škole u Podoljsku koji su neustrašivo stali na put nacističkim trupama koje su oktobra 1941. godine prilazile ruskoj prestonici. Tema filma je posebno aktuelna danas, u vreme učestalih pokušaja revizije istorije Drugog svetskog rata. Projekciju je organizovalo Rossotrudničestvo, Studio ,,Voenfilm" i ANO ,,9. maj“ uz podršku Fondacije ,,Ruski Mir“. Praznični program biće završen vatrometom.
Svečanosti na Trgu republike 8. i 9. maja biće prikazane u direktnom prenosu na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ruskog doma u Beogradu, koji je i ove godine realizovao akciju deljenja Georgijevskih traka i zajedno sa Fondacijom „Besmrtni puk Srbija“ pokrenuo onlajn kampanju „Heroji žive!“.
Vatromet povodom Dana pobede biće priređen i za građane Niša.
Manifestacije posvećene obeležavanju 76. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu organizuje Grad Beograd, Fondacija „Besmrtni puk Srbija“ i Ruski dom u Beogradu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala