Handke: Došao sam u Srpsku uprkos jakim vetrovima koji su bili protiv toga

© Foto : RTRSPeter Handke u Banjaluci
Peter Handke u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Pratite nas
Nobelovac Peter Handke izjavio je danas u Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos „jakim vetrovima“ koji su bili protiv toga.
„Srećan sam što sam ovde. Ovo je veliki trenutak za mene“, rekao je Handke u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.
On je naglasio da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca „dugačka je lajkovačka pruga...“.
Petru Handkeu uručen Orden Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Handkeu uručen Orden Republike Srpske /foto/
Handke je naveo da je pre 20 godina posetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić.
Sa čuvenim nobelovcem Peterom Handkeom danas su se u Banjaluci sastali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, predsednik Akademije nauka i umetnosti Rajko Kuzmanović, te proslavljeni režiser Emir Kusturica.
Spomenik nobelovcu Peteru Handkeu, koji je nedavno postavljen u Banjaluci, danas je imao priliku da vidi ovaj veliki austrijski književnik.
Handke je zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetio lokaciju na kojoj je spomenik nedavno postavljen. Spomenik se nalazi kod zgrade Vlade gde je nedavno izgrađen novi hotel firme „Integral“.
Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad, gde će mu u Andrićevom institutu biti uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“.
Nakon uručenja nagrade biće upriličen okrugli sto, na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govoriti Kusturica, te eminentni akademici i književnici, objavila je RTRS.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala