Dominacija kakvu Balkan ne pamti /video/

© Foto : ABA / FMPFilip Petrušev
Filip Petrušev - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Pratite nas
Filip Petrušev, talentovani srpski košarkaš, iza sebe ima istorijsku sezonu u kojoj je došao do „triple krune“ – odnosno, poneo je nagradu za najboljeg igrača, strelca i mladog igrača ABA lige.
Petrušev, koji je u aprilu napunio 21 godinu, odigrao je ukupno 21 utakmicu u regionalnom košarkaškom takmičenju i samo na pet duela imao je manje od 20 poena, a ni na jednom susretu nije bio jednocifren.
Od prve do poslednje utakmice bivši student Univerziteta Gonzaga dominirao je terenima širom Balkana, te je samo jedanput imao manje od 20 indeksnih poena (18).
Kroz ABA ligu prošli su mnogi veliki košarkaši koji su „žarili i palili“ parketima od Triglava do Vardara, ali ovakva sezona Filipa Petruševa može da se uporedi samo sa onom godinom kada je Milan Gurović bio nezaustavljiv u dresu Zvezde (2006/2007), kao i sa godinama Dejana Milojevića u uniformi Budućnosti i Partizana (2003-2006).
Od Petruševa se očekivalo da će igrati dobro u Megi, sve je ukazivalo na to da će imati prostora kod Vlade Jovanovića, ali malo ko je mislio da će posle 21 odigranog meča prosečno beležiti – 23,7 poena, 7,6 skokova, 1,5 asistencija i 1,1 blokadu, uz 62 odsto šuta iz igre, 42 van linije 6,75 i 74 sa linije za slobodna bacanja.
Povodom fenomenalne sezone mladog igrača kontaktirali smo njegovog menadžera i prvog čoveka košarkaške agencije Beobasket – Miodraga Miška Ražnatovića.
Filip Petrušev - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Srbija dobija novu veliku zvezdu – ima samo 20 godina, a igra „kao mator“ /video/
„Mnogo se očekivalo od njega, ali ne i da bude dominantni MVP lige, te lider reprezentacijeu kvalifikacijama“, rekao je Ražnatović za Sputnjik na pitanje da li su u Megi očekivali ovakva izdanja.
Filip je na Univerzitetu Gonzaga u drugoj sezoni pokazao raskošan talenat, prosečno je beležio 17,5 poena i osam skokova, ali nije bio najbolji trojkaš, te je u sezoni 2019/2020 pogodio svega dve trojke iz 11 pokušaja.
To se u Megi potpuno promenilo, slobodu koju je dobio iskoristio je na najbolji mogući način i po procentu bio je među 17 najboljih šutera za tri poena (41,9%).
Ražnatović upravo ističe da je talentovani visoki košarkaš najveći napredak napravio u šutu van linije 6,75.
„Najveći napredak je u šutu za 3 poena, ali i igri licem, te sticanju iskustva u nadmetanju sa znatno starijim i snažnijim rivalima“, kazao prvi čovek Beobasketa.
Petruševu idu najveće zasluge za napredak, ali nikako se ne treba zaboraviti na stručni štab na čelu sa Vladom Jovanovićem koji je i u Partizanu pre desetak godina bio poznat kao čovek koji je radio sjajan posao sa krilnim centrima i centrima.
„Ogromne zasluge pripadaju Vladi (Jovanoviću) i stručnom štabu. Zacrtano je pre početka sezone na čemu treba da bude focus napretka, marljivo je rađeno i rezultate su svi videli“.
Mega je prethodnih sezona izbacila veliki broj talenata, a neki od njih znali su da u toku sezone odu na pozajmicu u neki evroligaški klub kako bi se oprobali u Evropi i time još više napredovali. Poslednji takav slučaj bio je Goga Bitadze, međutim, sa Petruševim je odlučeno da do kraja sezone nosi dres Mege. Zašto?
„Bilo je ponuda iz Evrolige, i to više njih. Međutim, klub je imao ambicije nastupa u plej-ofu, a takođe i igranje u Evroligi bi ga lišilio mogućnosti nastupa za reprezentaciju, što je za njega bilo jako važno“, rekao je Ražnatović za Sputnjik.
Kada je reč o dresu reprezentacije Srbije, Petrušev je nastupao u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i apsolutno je oduševio na koji način je odigrao.
U dve utakmice protiv Gruzije i Švajcarske ubacio je 27 i 22 poena, uz to je beležio sedam skokova i iz igre je šutirao sjajnih 66 odsto.
Za košarkašku reprezentaciju Srbije sledeći veliki događaj su kvalifikacije za Olimpijske igra na kojim se očekuje da će Petrušev biti među dvanaestoricom igrača.
„Ubeđen sam da će naša reprezentacija, a i Filip sa njom nastupati u Tokiju“, istakao je Ražnatović.
Petruševa pre kvalifikacija za OI očekuje Superliga Srbije, a postoji velika verovatnoća da će NBA tim saznati dok bude boravio sa nacionalnim timom u Tokiju, pošto je Draft 29. jula, a Igre kreću 23. istog meseca.
Filip Petrušev - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2021
Amerika – mač sa dve oštrice za srpske vunderkidove
„Suviše je rano govoriti o NBA draftu. Nadam se da će sledeće godine igrati u NBA klubu, i to je zapravo jedini cilj. Gde god da ode, predstoji velika borba za koju je on više nego spreman“, rekao nam je Miško.
Na kraju, prvog čoveka Beobasketa pitali smo da li postoji mogućnost da Petrušev naredne godine igra u Evroligi, ukoliko NBA klub ne ponudi garancije talentovanom srpskom igraču.
„Za sada se ne razmišlja o tome, o iskreno očekujem da ta opcija i neće doći na tapet“, zaključio je Miodrag Ražnatović.
Mnogi su stava da Filip Petrušev po stilu igre dosta podseća na Entonija Dejvisa, jednog od najboljih visokih igrača na svetu. Za takva poređenja još je rano, ali Filip na svakom koraku pokazuje raskošan talenat i nebo je granica za dvadesetjednogodišnjeg igrača Mege.
Košarku u Srbiji, ali i regionu i svetu, u emisiji „Miljanov korner“ analizira bivši košarkaš, a sada stručni konsultant i komentator, Vladimir Kuzmanović.
Srbija dobija novu veliku zvezdu – ima samo 20 godina, a igra „kao mator“ /video/
Srbija ga je čekala dugo – samo da ga ne odvede Evropa ili Amerika
Amerika – mač sa dve oštrice za srpske vunderkindove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala