„Skandalozno, sramno, jadno...": Savez Srba iz regiona o novom spomeniku Nikoli Tesli u Hrvatskoj

© Wikipedia / Javno vlasništvoSijalica gori u Teslinoj ruci
Sijalica gori u Teslinoj ruci - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je skandaloznom svečanost povodom otkrivanja novog spomenika Nikoli Tesli u Gospiću, nakon što je prethodni miniran 1992. godine.
On je u izjavi za javnost ocenio da je u pitanju jedan u nizu neprihvatljivih i sramnih pokušaja Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu koga čitava svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina.
U svom govoru, hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek je izrekla brutalnu laž da se radi o vraćanju spomenika najvećem hrvatskom naučniku i kosmopolitu, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona.
Dobro je poznato da u enciklopedijama, naučnim radovima i raznim drugim tekstovima na mnogim svetskim jezicima stoji tačan podatak da je Nikola Tesla srpski naučnik koji je veliki deo svog života proveo u Americi, dodao je Linta.
Providni i jadni pokušaji falsifikovanja ne mogu da promene istorijsku istinu da je Nikola Tesla Srbin koji je rođen u Vojnoj Krajini u Habzburškoj monarhiji 1856. godine. Otac Nikole Tesle Milutin je bio sveštenik Srpske pravoslavne crkve i majka Đuka takođe potiče iz pravoslavne svešteničke porodice Mandića, dodaje se.
Linta navodi da je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u svom govoru na svečanosti, između ostalog, licemerno istakao da su Gospićani posebno ponosni što je Tesla bio jedan od njih i što pripada njima.
Jasno je da Starčević pod Gospićanima smatra samo Hrvate i da je za njega, hrvatsku vlast i veliki deo hrvatske javnosti Nikola Tesla ne samo hrvatski naučnik, već i Hrvat
Nikola Tesla, Soči - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Tesla ponovo dobio spomenik u Gospiću
Karlo Starčević u svom govoru nije rekao istinu da je 91 član porodice Nikole Tesle ubijen u genocidnoj NDH, a 14 njih je završilo u fabrici smrti Jasenovac.Starčević nije u svom govoru rekao istinu da su sledbenici ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića minirali spomenik Nikoli Tesli februara 1992. godine samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumio struju. Karlo Starčević nije u svom govoru rekao istinu da je od avgusta do decembra 1991. godine u Gospiću ubijeno najmanje 124 Srba i da je 1991. i 1992. godine, ali i kasnije, u Gospiću opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća, podseća se.
Zbog navedenih i brojnih drugih činjenica, Gospić će ostati trajno upamćen kao jedno od mnogih mesta istrebljenja srpskog naroda i mesto uništenja spomenika srpskom naučniku, navedeno je u saopštenju.
Linta ističe da spomenik Nikoli Tesli nije postavljen na mesto gde je bio, na Gospićki trg, već ispred Kulturno-informativnog centra.
Spomenik je odliven još 2006. godine i skupljao je prašinu u skladištu Ljevaonice u Zagrebu punih 15 godina što jasno potvrđuje da nije bio volje da se postavi, ističe se.
Pored toga ime i prezime Nikole Tesle ispisano je na spomeniku samo na latinici umesto da bude i na ćirilici što dodatno potvrđuje da je u pitanju hrvatska politika prisvajanja znamenitog srpskog naučnika, dodao je Linta, a prenosi Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala