Ruski asovi 30 godina bez premca na nebu: „Striži“ slave godišnjicu /video/

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaAkrobatska grupa „Striži“ u lovcima MiG-29 na avio-spektaklu u čast Dana pobede na aerodromu Kubinka
Akrobatska grupa „Striži“ u lovcima MiG-29 na avio-spektaklu u čast Dana pobede na aerodromu Kubinka - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Ruski vazdušni asovi iz akrobatske grupe „Striži“ danas proslavljaju 30. godišnjicu postojanja. Istorija grupe vojnih pilota, koji savršeno vladaju akrobatskim tehnikama, počela je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, prenosi televizija „Zvezda“.
Tada je u lovačkom vazduhoplovom puku u Kubinki formirana grupa za izvođenje demonstrativnih letova sa lovcima MiG-29.
Smatra se da je grupa zvanično osnovana 6. maja 1991. godine, kada su piloti prvi put nastupili na aeromitingu pod nazivom „Striži“.
„Postrojili su nas i rekli – to je to, momci. Birajte kako ćete se zvati, kako god želite. Ime zapisujemo, šijemo kombinezone, etiketu na grudi, značku. I već smo akrobatska grupa. Odjednom je jedan od pilota rekao – a hajde da se zovemo 'Striži' . Spretna, brza, dobra ptica, okretna. Hajde da se zovemo 'Striži'“, priseća se početaka prvi vođa akrobatske grupe Aleksandar Kutuzov.
Godine 2004. u akrobacije je uključen zajednički let akrobatskih grupa „Striži“ i „Ruski vitezovi“ koji je izvodilo devet letelica (pet Su-27 i četiri MiG-29) u formaciji „romb“ uz izvođenje punog kompleksa akrobatskih figura. To je bio svetski rekord u istoriji vazduhoplovstva, a „devetka“ je dobila naziv „Kubanski dijamant“. Upravo u toj formaciji će „Striži“ nastupiti u vazdušnom delu parade pobede u Moskvi 9. maja.
U okviru pripreme za nastup povodom 30. godišnjice i parade pobede akrobatska grupa je izvela letove u teškim vremenskim uslovima, a u manevrima je učestvovalo devet aviona MiG-29.
Tokom letova u okviru pripreme za paradu piloti su izvodili grupne figure – „zvezdu“, „strelu“, „krst“, „krilo“, „koplje“, „romb“ i druge. Osim toga, posada je izvela i figuru „bure“ sa devet aviona. Nastup se završio figurom „tulipan“.
„Striži“ i „Ruski vitezovi“ 15. maja zajedno će proslaviti godišnjicu. U tu čast na aerodromu Kubinka biće priređen veliki događaj sa aeromitingom – u nebo će se prvi put istovremeno vinuti devet posada MiG-29.
Pročitajte još:
 
 
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala