Premijer Češke: Potrebno smiriti odnose sa Rusijom

© Foto : Facebook / Andrej BabišPremijer Češke Andrej Babiš
Premijer Češke Andrej Babiš - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da je potrebno smiriti trenutnu napetu atmosferu u češko-ruskim odnosima.
„Mislim da moramo da smirimo ovu emocionalno napetu atmosferu u odnosima“, rekao je Babiš obraćajući se poslanicima češkog parlamenta.
Premijer se dotakao i mogućnosti uključivanja Češke na spisak država neprijateljskih prema Rusiji koji je, prema navodima ruskog Ministarstva spoljnih poslova, trenutno u pripremi.
„Ne znam, zar vam to nije dovoljno?“, upitao je Babiš poslanike.
Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u Vrbjetici 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti u eksploziju ruskih obaveštajnih službi apsurdne, neosnovane i izmišljene, a da iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga stoje Sjedinjene Američke Države, Češka i druge evropske zemlje koje pokušavaju da prikriju svoje unutrašnje probleme.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 23. aprila Ukaz o primeni kontramera protiv država koje su protiv Rusije preduzele neprijateljske postupke. Dokument je donet u cilju zaštite interesa i bezbednosti Rusije. Prema tom dokumentu, ograničava se zaključivanje radnih ugovora i drugih sličnih ugovora između diplomatskih predstavništava, konzularnih predstavništava, predstavništava državnih organa stranih država koje su preduzele neprijateljske akcije protiv Rusije i fizičkih lica na teritoriji Rusije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala