Nastavlja se licitacija o mestu sastanka Putina i Bajdena - Prag, Rejkjavik, a možda i Ljubljana

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSusret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine
Susret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Bivši američki zvaničnici i eksperti smatraju da bi se predsednici Rusije i Amerike Vladimir Putin i Džo Bajden mogli sastati u prestonicama Češke, Islanda, Slovenije i, moguće, Azerbejdžana, piše list „Politiko“.
Kako se navodi, ranije se u medijima pojavila informacija da su vlasti pojedinih evropskih zemalja već predložile da budu domaćini rusko-američkog samita. Među njima su, ističe se, tri zemlje koje su navikle da budu domaćini takvih susreta – Švajcarska, Finska i Austrija.
Te zemlje se smatraju „neutralnim“ mestima za održavanje ovakvih događaja, piše „Politiko“. Od navedenih opcija, autor članka smatra da prestonica Finske ima najmanje šansi da ugosti Putina i Bajdena, jer su se tamo 2018. godine sastali ruski predsednik i tadašnji američki lider Donald Tramp.
Prema mišljenju bivših američkih zvaničnika i eksperata koji su govorili za „Politiko“, ne treba isključiti sa spiska mogućih domaćina susreta i „autsajdere“, kao što su Rejkjavik, Prag, Ljubljana, a možda i Baku.
Kada je reč o listi potencijalnih mesta sastanka, Rejkjavik spominje i nekoliko aktuelnih američkih zvaničnika. Kako ističe „Politiko“, iako je Island udaljeniji od drugih navedenih zemalja u smislu geografije, a takođe je član NATO-a, već ima iskustvo u održavanju ovakvih samita. Islandska prestonica je 1986. godine bila domaćin sastanka generalnog sekretara Centralnog komiteta KPSS Mihaila Gorbačova i predsednika SAD Ronalda Regana.
Izbor Bakua za mesto sastanka bila bi originalna odluka, ali šanse da će Bajden otputovati u azerbejdžansku prestonicu su male, ističe list, zbog verovatno negativne reakcije Jermenije i Amerikanaca jermenskog porekla.
Putin se sastao u Sloveniji 2001. godine sa 43. predsednikom SAD Džordžom Bušem (mlađim). Međutim, šanse za održavanje samita u toj zemlji može umanjiti činjenica da se Slovenija pridružila NATO-u 2004. godine, precizirano je u članku.
Tadašnji predsednici Rusije i SAD Dmitrij Medvedev i Barak Obama sastali su se u Pragu 2010. godine, Sredinom aprila češka strana je izrazila spremnost da organizuje sastanak Putina i Bajdena u Pragu. Međutim, „Politiko“ ističe da se ne zna da li poziv još uvek važi u svetlu aktuelnih odnosa Rusije i Češke.
Bajden je ranije predložio Putinu da se sastanu u Evropi kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Portparolka Bele kuće Džen Psaki je saopštila da je za sada rano govoriti gde će se samit održati, ali pretpostavlja da će to biti na leto, što je potvrdio i Kremlj.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala