„Oni su ovde, oni su svuda“: Zelenskom se na svakom ćošku priviđaju Rusi /video/

© REUTERS / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se na konferenciji za štampu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom našalio na račun Rusa, rekavši da su oni „svuda“.
„Ne čujete me?“, obratio se Zelenski stranoj novinarki tokom svog obraćanja nakon pregovora sa Blinkenom.
Novinarka je odgovorila da čuje ruski prevod.
„Ruski prevod? Oni su ovde, oni su svuda!“, izjavio je ukrajinski lider, gledajući okupljene na konferenciji.
TELEGRAMMMM "{$url}"
U međuvremenu, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova primetila je da se Rusi ne moraju daleko tražiti u Kijevu - oni su u glavama ukrajinskih političara.
„Tokom ovog razgovora državni sekretar Blinken je uverio ukrajinske zvaničnike da su na sigurnom. Nije znao državni sekretar da smo 'mi svuda', uključujući u glavama ukrajinskih političara“, napisala je Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici.

Ruska „agresija“ na granici sa Ukrajinom

Zelenski je rekao da primećuje krajnje sporo smanjenje ruskog vojnog kontingenta duž granice sa Ukrajinom, uključujući i na Krimu. S tim u vezi, konstatovao je „i dalje prisutnu pretnju vojne eskalacije sa ruske strane“.
Prema njegovim rečima, duž ukrajinske granice se nalazi otprilike „75 hiljada ruskih vojnika i tehnike“.
„I naša obaveštajna služba i naši profesionalni vojnici primećuju samo 3.500 vojnika koji su počeli da se povlače i napustili teritoriju privremeno okupiranog poluostrva Krim. Nigde više ne vidimo smanjeno prisustvo. Smatramo da se smanjenje ruskih snaga odvija sporo i stoga može da dođe do verovatne pretnje napadom“, smatra ukrajinski predsednik.
Sa svoje strane, Blinken je takođe rekao da, iako je Rusija povukla neki deo svojih trupa i tehnike sa granice, tamo i dalje ima „značajnih snaga“.
„Tako da Rusija ima priliku da za prilično kratko vreme počne da deluje agresivno, ukoliko odluči da to učini“, izjavio je državni sekretar SAD i dodao da Vašington pomno prati sva dešavanja.
S tim u vezi, izjavio je da Amerika zajedno sa partnerima ulaže napore kako bi pružila podršku Ukrajini u suprotstavljanju „ruskoj agresiji“. Blinken je saopštio da SAD podržavaju Kijev i mole Rusiju da „prekine agresiju“ prema Ukrajini.
Kako je rekao američki državni sekretar, „vidimo najveću koncetraciju ruskih snaga na granici sa Ukrajinom od 2014. godine“.
Podsetimo, Blinken 5-6. maja boravi u Kijevu kako bi se sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.
Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je rekao da svi znaju da Rusija nema nameru bilo koga da napada a da je „ruska pretnja“ – izmišljotina.
O tome da li će biti rata u Donbasu, zašto ukrajinski lider Vladimir Zelenski ne može da stupi u kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, o čemu je Moskva spremna da razgovara sa aktuelnim ukrajinskim rukovodstvom, kao i da li je u planu njegov susret sa Blinkenom, u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik govorio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala