Krivokapić: Vlada preuzela koncesiju za put Meljine – Petijevići

© Sputnik / Boban NovovićZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je Vlada  preuzela koncesiju za put Meljine – Petijevići, kao i da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) novoj nacionalnoj avio-kompaniji ToMontenegro izdala dozvolu za rad. Saopštio je i da je dogovorena nabavka još 150.000 doza Fajzer vakcina.
Vlada je preuzela koncesiju na dijelu puta Meljine - Petijevići (Herceg Novi - Trebinje) i granice će biti jednostavnije za prelaženje, najavio je premijer Zdravko Krivokapić na današnjoj pres konferenciji nakon sjednice Vlade.

Šta predviđa dogovor o koncesiji

On je kazao da je obaveza prema trenutnom konecisionaru 4.600.000 eura. 
„Dogovor je da maksimalna granica bude četiri miliona i da u međuvremenu koncesionar uloži 300.000 za popravku određenih dionica koje imaju propuste. Da li će ova granica biti niža ustanoviće posebna komisija koja će utvrditi koji je tačan iznos. To će biti planirano u budžetu za sljedeću godinu. To je u korist privrednika i sezone“, dodao je Krivokapić uz ocjenu da se na taj način veliki dio aktivnosti koje su tretirane kao lokalne postale obaveza države.
„Nigđe na svijetu nema da prilikom prelaska državne granice to tretirate kao lokalni put“, rekao je Krivokapić. Kazao je da će biti preduzeto sve kako bi se smanjile gužve i omogućio brzi prelazak granica kako bi Crna Gora postala destinacija „koja će postati primjer drugima“.
„Kako u saradnji sa BiH, tako i sa Srbijom i Albanijom radićemo sve kako bi vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima bude što kraće“, rekao je Krivokapić.

Još se ne zna datum prvog leta ToMontenegro

Krivokapić je potvrdio da je Vlada izdala dozvolu za rad avio kompaniji ToMontenegro, ali nije mogao precizirati kada će kompanija obaviti prvi let.
„Znam sigurno da je naša Vlada učinila sve da ispuni obaveze, što je preduslov da možete da letite bilo gđe, a prevashodno se misli na Beograd.“
On nije mogao da potvrdi ni informaciju koja se pojavila u medijima da kompanija ToMontenegro ima operativan samo jedan avion, a da je sa drugog skinut motor.
Govoreći o vakcinaciji, premijer je kazao da je u toku dva dana vakcinisano preko 20.000 građana, što bi „u poređenju sa Njemačkom značilo da vakcinišete milion i dvjesta hiljada građana ili pet miliona u SAD“.
Dogovorena je, kako je rekao Krivokapić, i nabavka 150.000 Fajzer vakcina. On je dodao da je tokom sastanka sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom iskazana mogućnost da ta zemlja Crnoj Gori ustupi određeni broj vakcina koje su joj višak.
„Stekli su se uslovi da dočekamo sezonu potpuno spremni. Danas je dogovoren i vodič koji daje sve što treba, kao uputstvo hotelijerima i privatnom smještaju kako bi mogli da se pripreme i ugoste sve turiste i da zdravstvena bezbjednost bude primarna“, rekao je Krivokapić.
Taj vodič će biti javnosti prezentovan prilikom sjutrašnjeg predstavljanja novih epidemioloških mjera.
„Jedna od specifičnosti je da je 10 odsto kapaciteta nekog hotela predviđeno za kovid turiste. Crna Gora razmišlja o tome da Meljine pretvori u kovid bolnicu, ako ne dođemo do rješenja koje bi bilo regionalna modularna kovid bolnica koja bi se izgradila za 60 do 90 dana“, rekao je premijer.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala