„Istina više nije na sredini“: Klintonova poziva na „globalni obračun sa dezinformacijama“

© Sputnik / Nikita Šohov / Uđi u bazu fotografijaBivša američka državna sekretarka Hilari Klinton tokom predizborne kampanje
Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton tokom predizborne kampanje - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Hilari Klinton, bivša američka državna sekretarka i supruga bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, pozvala je na „obračun sa dezinformacijama“.
Tradicionalni pristup medija da je „istina negde na sredini“ je prevaziđen, rekla je Klintonova za britanski „Gardijan“.
„Mediji moraju da se reše obostranosti i lažnog balansa. Nije isto reći nešto kritično o nekome ko je na suprotnoj strani i podsticati na napad na Kapitol i glasati protiv potvrde izbornih rezultata. Te stvari nisu uporedive i vraćaju nas na problem štampe koja se zapravo suočava sa tim koliko je van granica i koliko je opasna nova politička filozofija koja dolazi sa desnice“, kaže Klintonova.
Od medija se ne može očekivati da sami uspostave osnovu istine, navodi ona.
Klintonova je dodala da su tehnološke platforme, poput društvenih mreža, postale moćnije od mejnstrim medija.
„Zbog toga mislim da obračun sa dezinformacijama ne treba da bude samo američki, već globalni, sa monopolističkom moći i kontrolom i sa manjkom odgovornosti koji te platforme trenutno uživaju“, kaže Klintonova.
Kao primer je navela Fejsbuk „koji ima najgoru istoriju omogućavanja neistina, dezinformacija, ekstremizma, zavera...“
„Zato vlade treba odmah da propišu standarde kojih platforme moraju da se pridržavaju, a to je nezgodno“, ističe bivša američka državna sekretarka.
Klintonova je kritikovala i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog odnosa prema medijima.
„Kada američki predsednik kaže da su mediji neprijatelj naroda, onda time daje dozvolu svim vrstama autokrata da tvrde isto. Ne znam nijednog predsednika SAD koji je mislio da je štampa bila poštena prema njemu, ali nikada nismo imali predsednika koji se poistovetio sa autoritarnim razmišljanjem i ponašanjem, kao što je to radio prethodni predsednik“, kaže Hilari Klinton.
Okultni ritual - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2021
Neviđeni medijski projekat: Deprogramiranje članova „Trampove sekte“ i cele Amerike /video/
Trampa je optužila i da je „napravio štetu, pothranjivao paranoju, teorije zavere, partijske podele, što je dovelo do toga da mnogi ljudi misle kako su mediji neprijatelj naroda“.
Dodala je i da su „neki mediji postali portparoli Trampa i njegovog pogleda na svet“, te da su „hranili nepoverenje i negativan stav prema svemu što „mejnstrim mediji“ kažu“.
Istakla je i da su mejnstrim mediji imali poteškoća da se uhvate u koštac sa „lažljivošću i opasnošću koju predstavljaju Tramp i njegove pristalice“.
„Razumem da im je bilo teško. Bili su veoma spori u razumevanju da se ne radi o razlici u mišljenjima, već o velikom negiranju onoga što su granice delovanja naših vođa“, zaključila je Klintonova.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala