Grupa G7 oglasila se o promeni granica na Balkanu

Pratite nas
Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 pozvali su Beograd i Prištinu da konstruktivno učestvuju u pregovorima u okviru dijaloga uz pomoć Evropske unije i da u potpunosti normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će doprinetii regionalnoj stabilnosti.
Oni su u zajedničkoj izjavi na kraju samita koji je održan u Londonu od 3. do 5. maja ocenili da neopravdane spekulacije o promeni granica po etničkim linijama nisu rešenje za izazove sa kojima se region suočava i da bi takve promene predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.
"Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", navodi se u delu izjave posvećenom Zapadnom Balkanu.
Ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost.
Pozvali su na sprovođenje unutrašnjih reformi, vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i podržali dalji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala