Bitka za Herceg Novi: Trka za primat između Demokrata i DF – Milo pred novim porazom

© Sputnik / Aleksandar MilačićHerceg Novi
Herceg Novi - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Lokalni izbori u Herceg Novom održavaju se u nedelju, a po mišljenju mnogih koji prate političke prilike u Crnoj Gori, na njima najviše šanse za pobjedu imaju partije koje sada tvore parlamentarnu većinu u crnogorskom parlamentu.
Kako će biti podijeljeni glasovi između Demokrata Alekse Bečića, iz čijih je redova aktuelni gradonaćelnik Novog Stevan Katić, i Demokratskog fronta, čini se da je glavna dilema u gradu Kanli kule.
Analitičari i istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi DPS mogao da doživi još jedan poraz na izborima, a samo je pitanje da li će imati veće rasipanje glasova u odnosu na 2017. godinu, kada su osvojili 12 mandata, od 34 u hercegnovskom parlamentu.
Postavlja se pitanje i kako će proći URA, a i na to bi mogla da utiče činjenica da SDP ne učestvuje na izborima u neđelju, pa bi, kako se procenjuje, deo njihovih glasova mogao da se prelije stranci Dritana Abazovića, ali i Demokratama.

Bitka za prestiž između Demokrata i DF

Birači će u Herceg Novom 9. maja imati mogućnost da zaokruže šest lista manje nego na vanrednim lokalnim izborima 2017. godine.
Za nastupajuće lokalne izbore u Herceg Novom prvo je listu predala Novska lista, pod sloganom „Naš grad, naš brod“, koju kao i na posljednjim lokalnim izborima predvodi dr Savo Marić. Novska lista je i prije četiri godine nastupila samostalno, a onda je ušla u koalicionu vlast.
Na predstojećim majskim izborima učestvovaće koalcija „Crno na bijelo – može bokeški“, koju predvodi URA, a sa njom su još Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestranački pojedinci. Nosilac liste je dr Draško Rašković. URA je na posljednjim lokalnim izborima 2017. nastupila u koaliciji sa SDP-om, koji je ovoga puta odustao od izborne trke.
Demokratska partija socijalista nastupiće u koaliciji sa Socijaldemokratama, pod listom „Evropski tim za Herceg Novi“, koju predvodi dr Predrag Dabović. DPS od 2000. godine đeluje kao opozicija u ovoj opštini, s izuzetkom perioda od 2014-2017. godine.
Koaliciju „Stevan Katić – Ni lijevo ni desno, pravac Novi“ čine Demokratska Crna Gora, Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije. Aktuelni predsjednik Opštine Stevan Katić je na njenom čelu. Na proteklim izborima Demokratska Crna Gora je nastupala samostalno i osvojila najviše odborničkih mandata u sadašnjoj koalicionoj vlasti.
Izbornu listu „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ čine DF, SNP i Radnička partija, a predvodi je politikolog – master međunarodnih poslova Ivan Otović. Na proteklim izborima DF i SNP su odvojeno odmjerili snage, a onda su postali koalicioni partneri u lokalnoj vlasti.
Koalicija Prava Crna Gora i Grupa građana Glas za naš Novi pod sloganom „Pravi Novi – sloboda u našim rukama“ prvi put nastupa na izborima za lokalnu Skupštinu i predvodi je Milan Zarić.
Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Herceg Novi je 25.532 (9. marta utvrđeno), što je 25 više nego na parlamentarnim izborima prošle godine, saopšteno je ranije iz MUP-a.

Kako se ranije glasalo

Na prethodno održanim parlamentarnim izborima 31. avgusta u Herceg Novom najveću podršku dobila je koalicija „Za budućnost Crne Gore“ - 8.212 glasova, a slijedila je „Odlučno za Crnu Goru-Milo Đukanović“ sa svega 4.628 glasa.
Na trećem mjestu bila je koalicija „Mir je naša nacija“- Aleksa Bečić-Miodrag Lekić sa 3.877 glasova. Koalicija „Crno na bijelo“ sa Dritanom Abazovićem na čelu, osvojila je 1.143 glasa i SDP Jaka Crna Gora sa Draginjom Vuksanović Stanković - 446 glasova.
Socijademokrate Ivana Brajovića dobile su 347 glasova građana Herceg Novog, a HGI-Svim srcem za Crnu Goru dobila je 57 glasova. Slede Hrvatska reformska snaga (25), Bošnjačka stranka Rafet Husović (19), Albanska lista (14) I Albanska koalicija Jednoglasno 11 glasova.
DPS je na lokalnim izborima 2017. osvojila 12 mandata, Demokrate devet, Demokratski front četiri, Novska lista tri, a Socijalistička narodna partija dva mandata. Socijaldemokrate, Građanska grupa Izbor, koalicija SDP-URA i Građanska lista za Herceg Novi osvojili su po jedan mandat u lokalnom parlamentu sa 34 mjesta.

Tenzije i u ovoj predizbornoj kampanji

Tenzije i poruke prijetnji i netrpeljivosti zabilježene su i u ovoj kampanji lokalnih izbora u Herceg Novom. Osvanule su prijeteće poruke „Srbe na vrbe“ i skrnavljeni bilbordi poltičkih protivnika, poput onoga na kome je lik aktualnog gradonačelnika Stevana Katića.
I u ovoj kamopanji pljuštala su obećanja građanima Herceg Novog sa svih strana, najavljivane olakšice za zaposlene u turizmu, nezapolenima obečevani poslovi, afirmacija kulturnih dobara Novog….
Normalno, pred svake izbore u Crnoj Gori obavezna je i jedna kompjuterska ilustracija, ovog puta podvodnog tunela koji bi povezao Zeleniku i Lušticu. Kao svaka ilustracija izgleda primaljivo, ali za realizacije takvog projekta treba dosta novca.
Sledeći lokalni izbori u Crnoj Gori biće održani u Cetinju i Mojkovcu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala