Belgijski virusolog: Ne bih pridavao veliki značaj nagradi vakcini „Moderne“

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Odluka Svetskog kongresa za vakcine da prizna vakcinu kompanije „Moderna“ i Nacionalnog instituta SAD za najbolji preparat bila je geopolitički motivisana, smatra Mark van Ranst, jedan od vodećih i najcitiranijih belgijskih virusologa na polju kovida 19.
„Ja ne bih pridavao značaj to nagradi. Svetski kongres za vakcine postoji skoro 20 godina i poštovan je, posebno sa one strane Atlantika, ali svi bi trebalo da shvate da se i na tom nivou meša geopolitika“, izjavio je Mark van Ranst za Sputnjik.
Ekspert je naveo da vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) po efikasnosti nije inferiornija od preparata „Moderna“. Ruski preparat i „Fajzer“ imaju „neviđeni nivo efikasnosti – više od 90 odsto“, dodao je on.
Vakcina Moderna - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Antiruske igre: Rusija osudila proglašenje „Moderne“ za najbolju vakcinu
„Nema nekog posebnog smisla vakcinu 'Moderna' ili druge dve proglašavati za pobednike“, rekao je on.
Prema rečima eksperta, on ne umanjuje kvalitet drugih vakcina koje su manje efikasne, kao što su „Astra Zeneka“, „Džonson i Džonson“ i „Novavaks“.
Podsetio je da je ruska vakcina „Sputnjik Ve“ bila pionir među vakcinama, ali da SAD ne žele da zaostaju u velikoj trci vakcina.
„Od početka smo videli uglavnom političke reakcije koje umanjuju zasluge ruskih naučnika. Dodeljivanje ove nagrade vakcini 'Moderna' verovatno je ekonomska odluka“, smatra Van Ranst.
Moderna je prestigla vakcine „Astra Zeneka“, „Biotek“, „Jansen“, „Medikago“, „Novavaks“, „Fajzer/Bionteh“, kao i ruski „Sputnjik Ve“ i preparat za životinje „Zoetis“.
Ranije su tvorci „Sputnjik Ve“ saopštili da je broj smrtnih slučajeva posle vakcinacije ruskom vakcinom manji u odnosu na inostrane analoge. Prosečna stopa smrtnosti je za „Fajzer“ na milion doza 39,4, za vakcinu „Moderna“ – 20,2, a za „Sputnjik Ve“ samo dva. Istraživanje je sprovedeno na osnovu zvaničnih podataka 13 regulatora na dan 19. aprila 2021. godine.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala