Tragedija koja je promenila fudbal: „Otac je mislio da bi Hitlera pobedio jednom rukom“

© AFP 2023 / MARCO BERTORELLOGrande Torino
Grande Torino - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Avionski let fudbalske ekipe italijanskog Torina trebalo je 4. maja 1949. da predstavlja finale svečanosti održane u Lisabonu, gde je „veliki Torino“ igrao prijateljsku utakmicu protiv Benfike. Sve se pretvorilo u tragediju, avion se zakucao u zid bazilike Superga na torinskom brdu, usmrtivši jednu od najboljih generacija italijanskih fudbalera.
Tromotorni avion Fijatove proizvodnje sa sobom je nosio 31 osobu, delegaciju Fudbalskog kluba Torino, novinare i članove posade, koji nisu mogli da izbegnu tragediju pošto su verovali da se bazilika nalazi sa njihove desne strane i odjednom su ispred sebe videli zid, odakle nije bilo povratka.
​Letelica, od koje je ostao samo rep, odnela je živote okosnice nacionalnog tima Italije, fudbalere koji su svojim divnim napadačkim fudbalom oduševljavali navijače i najavljivali da fašizam može da bude zamenjen fudbalom na prvom mestu stvari po kojima se prepoznaje „Čizma“.
Ideja je bila da fudbaleri Torina pokušaju da odvedu Italiju do treće titule šampiona sveta, ali je ta namera umrla zajedno sa torinskim timom jer je nacionalna selekcija u narednom periodu morala da promeni usmerenje.
​Tako je nastao „katanačo“, čuveni italijanski stil fudbala u kom je ključna stvar odbraniti se, a potom pokušati „nešto“ u napadu.
Taj potez je bio iznuđen jer niko nije mogao da zameni majstore napadačke igre Torina, predvođene Valentinom Macolom, čije je spuštanje štucni u drugom poluvremenu utakmica značilo poziv na totalnu ofanzivu ka protivničkom golmanu, koji je, gotovo po pravilu, morao da poklekne.
Tri igrača u poslednjoj liniji, dva defanzivna vezna, dva ofanzivna vezna i tri napadača –  to je bio sistem za koga odbrane nije bilo, a koji je zamenio dotadašnju doktrinu, nazvanu „metodo“, koja je više bila usmerena na kontranapade.
Nova, sistemska igra je Torinu donela pet titula prvaka Italije i najavu da bi u potonjim godinama mogao da zavlada i evropskim fudbalom, s obzirom na to da su vedete tima bile u najboljim fudbalskim godinama.
U svakoj od pet sezona Torino je postizao najmanje dva pogotka po meču, najmanje u sezoni kada je trener bio Englez Les Livesli, kome je život oduzela čak četvrta avionska nesreća – dve je preživeo u Drugom svetskom ratu, jednu kao trener mlađih kategorija Torina.
„Bio je tvrd orah, verovatno je mislio da Hitlera može da pobedi jednom rukom“, naveo je njegov sin Bil.
Nažalost, njega i njegove pulene u nameri da osvoje Evropu sprečila je tragedija koja je zauvek obeležila italijanski fudbal i učinila ga „ziheraškim“, proračunatim i nedovoljno zanimljivim pravim ljubiteljima lepote fudbalske igre.
Ali, legenda o velikom Torinu će trajati...
​► Slovenca su Rus i Britanci podigli iz pepela, a on sada – preti
► Upozorenje zbog najave sankcija, ali i – osuda „separatizma“
► Istorija u Mančesteru – Građani u finalu Lige šampiona! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala