Odobren prvi insekt za hranu u EU

© pixabay.comLarve
Larve - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Države članice Evropske unije postigle su dogovor da larve brašnara mogu biti označene kao „inovativna hrana“ koja je sigurna za jelo, objavila je u utorak Evropska komisija.
Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela sa dehidriranim velikim žutim brašnarom, odnosno njegovim larvama.
„Korišćenje insekata za alternativni izvor proteina nije novo i redovno se jedu u mnogim delovima sveta“, rečeno je iz Komisije.
Veliki žuti brašnar moraće se jasno označavati kao takav kada bude korišćen u prehrambenim proizvodima, naročito kako bi se upozorili ljudi koji bi mogli biti alergični.
Insekti se mogu koristiti za burgere, proteinske šejkove i keksove. Komisija navodi da u ovom trenutku postoji još 11 zahtjeva za korišćenje insekata za „novu hranu“ u EU i razmotriće ih Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), piše RTCG.
Odluka o velikom žutom brašnaru biće formalno usvojena narednih sedmica, navodi Komisija, prenosi Hina.
Ističući da je ovo prvi put da je neki insekt odobren za hranu u EU-u, Komisija napominje da je u nekim državama članicama već bilo moguće konzumirati insekte. Ali to je bilo pre revizije evropske uredbe o novoj hrani iz 2018. koja nalaže da celi insekti moraju biti odobreni za korišćenje kao hrana.
Naučnici već godinama ističu da je veliki žuti brašnar jako nutritivno vredan, s puno proteina i zdravih masti. Larve se mogu brzo uzgajati kao pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni skrob i krompirovo brašno. Već se odavno mogu pronaći na pijacama u zemljama jugoistočne Azije.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala