Rusija u žiži: Japan pozvao G7 da se drže istog stava prema Moskvi

© AFP 2023 / KARL-JOSEF HILDENBRANDG7 – zastave
G7 – zastave - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Japana Tosimicu Motegi na drugom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja G7 izrazio je zabrinutost zbog čitavog niza pitanja povezanih sa Kinom, a takođe je dodao da bi zemlje-članice kluba trebalo da razrade „zajednički pristup“ prema Rusiji, javlja agencija Kjodo.
Prema rečima Motegija, pokušaji Kine da promeni status kvo u Istočnokineskom i Južnom kineskom moru, a takođe situacija oko Tajvana i problemi sa ljudskim pravima u Sinđanu „izazivaju ozbiljnu zabrinutost“.
Na sastanku se razgovaralo o regionalnim pitanjima, a prema navodima agencije, Velika Britanija je saopštila da su postupci Rusije u blizini ukrajinske granice „pogubni“.
Kako je saopštio visoki zvaničnik iz američkog Stejt departmenta nakon sastanka u Londonu, ministri spoljnih poslova G7 proveli su trostruko više vremena razgovarajući o Rusiji i Kini, nego o Avganistanu ili Libiji.
„Počeli smo u 8.45 i vodili smo diskusiju o Kini sat i po, zatim su usledile manje sesije – po 30 minuta na Mjanmar, Libiju, Siriju, sat i po na Rusiju, dotakavši se i Ukrajine i Belorusije, 30 minuta na Avganistan“, rekao je predstavnik Stejt departmenta novinarima.
On je dodao da je američki državni sekretar Entoni Blinken izložio koncept aktuelne administracije SAD o tome da bi Rusiju trebalo „pozivati na odgovornost“ i istovremeno težiti ka stabilnijim i predvidljivim odnosima.
Ministri spoljnih poslova i razvoja zemalja G7 održavaju sastanke u Londonu od 3. do 5. maja, što je priprema za junski samit lidera G7. Pored ministara, sastanku prisustvuju gosti – predstavnici Indije, Australije, Južne Koreje, Južnoafričke Republike i Asocijacije država jugoistočne Azije.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala