Neće dva miliona evra: Nemački ekolozi objasnili kakvu kompenzaciju traže za „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje gasovodnih cevi "Fortuna" u luci Vismar
Brod za postavljanje gasovodnih cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Ekološki aktivisti nemačke organizacije „Nabu“, koji su ranije podneli tužbu protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, saopštili su da žele da postignu obnavljanje prirodne sredine, a ne novčanu nadoknadu, saopštio je Sputnjiku predstavnik organizacije Kim Kornelius Detlof.
Kako je rekao, ranije je operater projekta, kompanija „Nord strim 2 AG“ predložila finansijsku kompenzaciju u visini od oko dva miliona evra.
„Međutim, nemački zakon o zaštiti prirode i resor BfN koji je odgovoran za to (Federalna agencija za zaštitu prirode) pozivaju na takozvanu stvarnu kompenzaciju, to jest obnavljanje oštećenih staništa, kao što su grebeni. To je ono zbog čega godinama vodimo spor“, objasnio je Detlof.
U ponedeljak je organizacija „Nabu“ podnela tužbu protiv dozvole nemačkih vlasti za izgradnju cevovoda „Severni tok 2“. Ona se tiče nedovršenog dela gasovoda u isključivoj ekonomskoj zoni Nemačke. Prema navodima ekologa, cevovod „uništava stanište na morskom dnu na području većem od 16 fudbalskih terena – ukupna površina uticaja je preko deset puta veća“. Prema mišljenju specijalista organizacije, takvo mešanje u ekosistem „pre svega treba nadoknaditi kompenzacionim merama“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala