Mitropolija: Neprimereno prozivanje Crkve u Crnoj Gori

© Sputnik / Radoje PantovićKrst na manastiru
Krst na manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da smatra neprimerenim svakodnevno prozivanje Crkve u vezi sa, kako je navela, temama o tome kome je naklonjena.
Povodom najnovijih polemika koje su izazvale neke crkvene aktivnosti i njihovo prikazivanja, MCP podseća da su vrata Crkve, kao i uvek do sada, otvorena za sve dobronamerne goste, vernike i poštovaoce.
Ali nakon prošlogodišnjih zbivanja u zemlji, kako se ističe, više ne postoji kontekst u kom bi se Crkva opredeljivala između stranaka i partija, niti taj u kome bi ona svoju podršku nekome davala, a nekom uskraćivala - kada se radi o takmičenju između stranaka, a pogotovo ne u toku predizbornih kampanja.
Naše očinsko gostoljublje činimo prema svima, pa i prema političarima i vršiocima državnih funkcija — i to uvek sa verom da se ono neće upotrebljavati u svrhe stranačkih i predizbornih kampanja, navela je MCP.
Isto tako, stoji u saopštenju Mitropolije, smatramo neprimerenim svakodnevno prozivanje Crkve u vezi tema „kome je ona naklonjena“, „kome je odala priznanje“, a kome „nije“.
„Bog vidi, narod zna da ceni, a Crkva neće propustiti da pohvali i blagosilja svačije zasluge u pokretanju, održavanju i pobedi svenarodnog litijskog pokreta koji je doneo bolji i pravedniji Zakon o slobodi veroispovesti i odbranio Crkvu od nesvakidašnjeg napada na njenu imovinu i integritet“, istakla je MCP.
„Onaj zalog svenarodnog jedinstva, bratske sloge i građanskog razumevanja projavljenih na litijama, treba čuvati, jer jedino njim možemo graditi bolju i lepšu budućnost“, zaključila je u saopštenju Mitropolija crnogorsko-primorska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala