Ministri G7: Želimo stabilne odnose sa Rusijom

© REUTERS / POOLUčesnici ministarskog samita zemalja G7 u Londonu
Učesnici ministarskog samita zemalja G7 u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova zemalja G7 zalažu se za stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom, ali će nastaviti da jačaju svoje kolektivne kapacitete pred dejstvima Moskve koja navodno ugrožavaju međunarodni poredak, navodi se u nacrtu završnog saopštenja ministarskog sastanka u Londonu.
„Ponavljamo da smo zainteresovani za stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom. Bez obzira na to, nastavićemo da jačamo svoje i kolektivne kapacitete naših partnera kako bismo se suočili i obuzdali ponašanje Rusije koje ugrožava međunarodni poredak zasnovan na pravilima, uključujući i u oblastima sajber bezbednosti i dezinformacija“, ističe se u izjavi.
U izjavi se dodaje da će zemlje G7 nastaviti da sarađuju sa Rusijom na rešavanju regionalnih kriza i globalnih izazova kao što su klimatske promene, kontrola naoružanja, razoružanje, neširenje, kao i miran i samopouzdan ekonomski razvoj i zaštita životne sredine na Arktiku.
Ministri su izrazili zabrinutost što Rusija nastavlja da se ponaša „negativno, neodgovorno i destabilišuće“.
„Ostajemo duboko zabrinuti zbog pogoršanja stanja sa ljudskim pravima, sistematskih pritisaka na opoziciju, zaštitnike ljudskih prava, nezavisnih civilnih društava i medija“, navodi se u izjavi.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Šojgu: Kijev destabilizuje Donbas, NATO region Crnog mora – Rusija ima odgovor
Ministri su takođe izrazili zabrinutost zbog navodnog koncentrisanja trupa na granici sa Ukrajinom i na Krimu.
„Pozivamo Rusiju da preduzme mere za deeskalaciju situacije na ukrajinskim granicama i na nezakonito anektiranom Krimu. Ponovo potvrđujemo svoju podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom jedinstvu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, uključujući teritorijalne vode“, ističe se u izjavi.
Rusija se takođe poziva „da se pridržava principa OEBS-a i svojih obaveza u pogledu transparentnosti aktivnosti svojih oružanih snaga i dejstava“.
G7 žali zbog nedostatka „jasnog odgovora“ Rusije u vezi sa dejstvima njenih oružanih snaga.
„Od presudnog je značaja da Moskva sada u potpunosti povuče svoje trupe i preduzme neophodne mere za smanjenje napetosti. Izražavamo našu duboku zabrinutost zbog dejstava Rusije usmerenih na blokiranje pristupa određenim oblastima Crnog mora, uključujući i u blizini nezakonito anektiranog Krima i u Kerčkom moreuzu, čime se ometa pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru. Pozdravljamo uzdržanost i diplomatski pristup Ukrajine u ovom kontekstu“, naglašava se u saopštenju.
Ministri su, takođe, podržali „normandijski“ proces.
„Takođe nameravamo da sprovedemo sankcije i podsećamo da trajanje sankcija zavisi od punog ispunjavanja obaveza iz Minskih sporazuma od strane Rusije i od povratka Krima Ukrajini“, zaključuje se u dokumentu.
Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u Ukrajini. Vašington je izjavio da postoji eskalacija „ruske agresije“ i premeštanje ruskih trupa na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine. Portparol  ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je izjavio da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i ne treba nikoga da brine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala