Ljubinka Milinčić: Rusija i Kina uglas: Dosta je bilo! /video/

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Dosta je bilo. Američkoj hegemoniji je došao kraj, prestanite da pretite i da nas ponižavate. Zajedno ćemo vam se suprotstaviti.
Tako bi se, u nekoliko reči, mogao sažeti odgovor ruskih i kineskih zvaničnika na sve učestalije američke, ali i evropske pretnje i uslovljavanja.
Kada je državni sekretar SAD Entoni Blinken, po ko zna koji put, izjavio da Rusija i Kina, kao i Iran i Severna Koreja, predstavljaju „ratnu opasnost“ za SAD, dobio je odgovor od ruskog ministra Lavrova da će kinesko-ruski odnosi moći da izdrže sva iskušenja i umeti da izađu na kraj sa svakim izazovom na međunarodnoj areni, a od njegovog kineskog kolege Vang Jia da će „po pitanjima zaštite državnog suvereniteta Kina i Rusija podržavati jedna drugu“.

Pretnje zbližile Rusiju i Kinu

Peking, koji se obično uzdržava od komentara kad se direktno ne tiču Kine, ovog puta je poslao jasnu poruku — američke sankcije su pokušaj Sjedinjenih Država da uspostave svoju hegemoniju u svetu, na koji će Kina reagovati pružanjem još jače podrške Rusiji.
Tako se realizuje upravo ono čega su se bojali zapadni protivnici kažnjavanja Moskve s povodom i bez povoda — američke pretnje, upućene Rusiji i Kini, zbližile su te dve zemlje i prosto ih naterale da se zajedničkim snagama brane.
Pa ipak, Rusija i Kina ne kuju planove da zavladaju svetom i podele ga ponovo na dva dela. Tako što će u jednom — hegemoni biti one, a u drugom — Amerika sa njenim saveznicima. Naprotiv, dve zemlje stalno ističu da je svet postao multipolaran, da se druge zemlje ubrzano razvijaju i da treba poštovati njihova prava.

Zajedno protiv sankcija

Rusija i Kina sarađuju u brojnim međunarodnim organizacijama, kao strateški partneri sarađuju u vojnoj, energetskoj, antiterorističkoj sferi, pomažu jedni drugima u borbi s narkoticima… Konfrontacija sa Sjedinjenim Državama nije u njihovom interesu, ali traže poštovanje međunarodnog prava, Povelje ujedinjenih nacija i svih zakona koji regulišu međunarodne odnose. Jednako i ravnopravno za sve zemlje sveta. One ističu i obavezu pet članica Saveta bezbednosti da garantuju sigurnost svim zemljama sveta. Ni jedna ni druga ne žele da ruše mostove sa drugim zemljama, pa ni sa Amerikom koja ih je olako proglasila neprijateljima.
Ovih dana Peking je još jednom naglasio da je protiv jednostranih ograničenja i izrazio nadu da će doći do konstruktivnog dijaloga između Moskve i Vašingtona. Razlike u stavovima između Rusije i Amerike moraju biti uklonjene, a dve države se moraju odnositi jedna prema drugoj s poštovanjem i kao ravnopravne države.

Ravnopravnost na svetskom tržištu 

Ravnopravnost je termin koji se sve češće pominje otkad SAD i neke druge zemlje Zapada
pokušavaju da izbace i Rusiju i Kinu s evropskog tržišta, licemerno sklapajući s njima bilateralne ugovore kojima osiguravaju sebi sve ono što im je potrebno.
Moskva i Peking poštuju princip „nepridruživanja, nekonfrontacije i neusmerenosti protiv trećih država“, što treba da posluži kao čvrsta osnova za svetsku stabilnost. I uprkos tome što Brisel njihovo zbližavanje vidi kao otpor Zapadu, odnosno „kao odbacivanje demokratskih vrednosti i protivdejstvo onome što oni smatraju mešanjem u svoja unutrašnja pitanja“, smatraju da je njihova obaveza da brane principe međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, koje Zapad ignoriše.
A što se „mešanja u njihova unutrašnja pitanja“ tiče — tu je Brisel zaista u pravu. To ni Rusija ni Kina neće nikome dozvoliti.
Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala