Istorijska odluka u Hrvatskoj, gej partneri mogu da usvajaju decu

© Depositphotos.com / IvonnewierinkSvadbena torta, istopolni brak
Svadbena torta, istopolni brak - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Nakon odluke Upravnog suda u Zagrebu da i gej partneri imaju pravo na procenu o usvajanju dece, iz Udruženja „Dugine obitelji“ zvanično je potvrđeno da istopolni životni partneri mogu da pristupe tom postupku.
Kako piše u saopštenju, nakon pet godina pravnih bitaka Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smeju biti diskriminisani u postupku procene za usvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.
„Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbejskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi“, kažu u Udruženju, prenosi portal Indeks.
Sad je na potezu, kažu, Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo da ispravi nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i sme vezati za usvojenje, poručuju iz Udruženja „Dugini obitelji“.
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala