Histerija oko „mirnog razlaza“ – Zapadu bi više odgovaralo da Srbi govore o „ratnom razlazu“

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Zapad, preko Valentina Incka stvara histeriju oko takozvanog „mirnog razlaza u BiH“, jer će se, u promenjenim geopolitičkim okolnostima, i Srbi i Hrvati izboriti za svoja prava. Zapadu bi verovatno više odgovaralo da Srbi pričaju o „ratnom razlazu“ jer ovako niko ne može da ospori njihove zahteve za poštovanjem građanskih prava.
Ovako izlaganje Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savetom bezbednosti UN komentariše politički analitičar i istoričar Dragomir Anđelković.
Termin „miran razlaz u BiH“, za koji Incko tvrdi da predstavlja pretnju, problematičan je onima koji su rušili Jugoslaviju, dodaje on. Upravo na ovom terminu vide se „dvostruki aršini na kvadrat“ koje Zapad gaji prema državama nastalim posle raspada SFRJ – dok im je u Jugoslaviji odgovarao, sada se zalažu za očuvanje BiH.

Histerija oko „mirnog razlaza“ – dvostruki aršini Zapada

„Nije im bio problem raspad Jugoslavije, a sada im je problem što se „mala Jugoslavija“, BiH, ljulja, A nisu bili za kompromis devedesetih, Jasno je da se radi o prevari onih koji su razbili Jugoslaviju i koji su želeli da oslabe srpski faktor stvaranjem raznih nakaradnih država na štetu Srba“, kaže on.
Međutim, zapadna geopolitička arhitektura danas je zaljuljana – Zapad nije uspeo da natera Srbe na kapitulaciju, dok su Rusija i Kina ojačale. U takvim, promenjenim okolnostima, jasno je da će se Srbi, pre ili kasnije, izboriti za svoja prava
„Srbi i Hrvati ne žele da žive u BiH, jer je Sarajevo pokazalo svoje pravo lice – njima nije bitno da Srbi i Hrvati budu ravnopravni građani, već da budu raja, a BiH unitarna država pod kontrolom muslimanske elite, kao u vreme Osmanlija“, objašnjava Anđelković.

Ruski stav je pravičan i zasnovan je na činjenicama

Cinik bi rekao da se sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je Incko predstavio svoj novi izveštaj o stanju u BiH odvijala uobičajenim tokom. Incko je optužio Srbe i Hrvate, odnosno Republiku Srpsku i njeno političko rukovodstvo za destabilizaciju BiH, a kao primer naveo različite načine na koji se entiteti bore protiv epidemije koronavirusa. Očima Visokog predstavnika gledano, to ukazuje da političke elite koriste epidemiju za pridobijanje političkih poena.
SAD, uz druge zapadne zemlje, naravno, podržale su Inckove stavove, uključujući i taj da je termin „miran razlaz“ opasan i da predstavlja pretnju. Američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild podržala je Inckov rad i naglasila da za entitete nema budućnosti van BiH.
Međutim, zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN Ana Jestignjejeva istakla je da Incko svojim ponašanjem samo provocira tenzije u BiH.
U takvom stavu, Rusija je, prema Anđelkovićevim rečima, pravična.
„To nije prosrpski stav; to je stav zasnovan na činjenicama. Rusija je jasno rekla da Incko neizbalansirano predstavlja situaciju u BiH, odnosno neosnovano tereti RS, a sve to radi da bi očuvao poziciju OHR, da bi on opstao kao Visoki predstavnik. Ukratko, on pažnju preusmerava sa pravih problema na lažne kako bi smanjio svoju odgovornost i svoju dosadašnju delatnost predstavio kao ispravnu“, objašnjava Anđelković i dodaje da Incko ništa nje uradio za boljitak građana u BiH, već je delovao sa pozicija sarajevske hegemonističke politike.
Zapadna podrška Incku je, prema Anđelkovićevim rečima, očekivana jer Visoki predstavnik u krajnjoj liniji radi ono što Vašington želi.
Predstavnica Rusije Ana Jestignjejeva izjavila je da Inckov izveštaj nije izbalansiran i da ne odražava pravu situaciju u BiH. Prema njenim rečima, Incko je informacije vadio iz konteksta, zamerivši mu što postoji „trend njegovog povećanog mešanja u pitanja na terenu“.
Sve probleme, nastavila je ona, Incko je pripisao Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio „iluziju“ dalje potrebe za ostankom OHR. smatra da je Incko predstavio Savetu bezbednosti svoju viziju događaja, zatraživši od njega da prestane da se ponaša kao da je iznad zakona.
Takođe je predložila da Savet bezbednosti pročita izveštaj koji je uputila Republika Srpska.
„Situacija u BiH je stabilna, nije pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Ne podležimo panici koju veštački diže visoki predstavnik“, rekla je Jestignjejeva.
Jestignjejeva je istakla da „pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmeni Ustav BiH i da se ukinu entiteti“.
„Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmena Dejtona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Dejtonski sporazum mogu imati ozbiljne posledice po Balkan i Evropu“, rekla je ruska predstavnica u Savetu bezbednosti UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala