Blinkenova poseta za Kijev – signal pomoći u borbi protiv „ruske agresije“

CC BY 2.0 / Gnesener1900 / The Ministry of Foreign Affairs of Ukraine, KievMinistarstvo spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Ukrajina doživljava posetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu kao znak podrške u suprotstavljanju „ruskoj agresiji“ i računa na jačanje pomoći u odbrambenoj sferi, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra spoljnh poslova Evgenije Jenjin.
„Tu posetu smatramo signalom izuzetno snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država u suprotstavljanju ruskoj hibridnoj agresiji. Želim da podsetim da je ta poseta američkog državnog sekretara Ukrajini prva prava bilateralna poseta evropskoj prestonici“, rekao je on za televiziju „Ukrajina 24“.
Zastave SAD  i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Borba protiv „ruske agresije“: Amerika izdvojila 155 miliona dolara za Ukrajinu
Prema njegovim rečima, kao rezultat Blinkenove posete, Kijev računa na jačanje političke podrške i pomoći u oblasti odbrane. Takođe je rekao da Kijev očekuje od Vašingtona dalju podršku reformi i „modernizacije svih životnih sfera, pre svega onih koje su povezane sa nacionalnom bezbednošću o odbranom“.
„Razgovaraćemo o intenziviranju saradnje u sferi trgovine i ulaganja, kao i o rastu potencijala za saradnju u okviru međunarodnih organizacija. Govorićemo o mehanizmima tehničke pomoći koji su danas toliko potrebni ukrajinskoj ekonomiji, uključujući energetskom sektoru“, precizirao je političar.
Podsetimo, Blinken će 5-6. maja posetiti Kijev i sastati se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.
Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je rekao da svi znaju da Rusija nema nameru bilo koga da napada a da je „ruska pretnja“ – izmišljotina.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala