Američki vojni brod uplovio u hrvatsku luku: Stigao deo vojne opreme koji dalje ide u BiH

© Sputnik / Mihail Palinčak / Uđi u bazu fotografijaAmerička oklopna vozila
Američka oklopna vozila - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Američki vojni brod "Juma", kojim je dopremljen deo američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vežbu "Brzi odgovor 21", koju organizuju oružane snage BiH i SAD, uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.
Američka vojna oprema potom je prevezena u kasarnu "Pukovnik Mirko Vukušic" u Zemuniku, gde je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovedništvo vežbe "Brzi odgovor 21" zaduženo za aktivnosti logističke podrške svim snagama koje učestvuju u delu vežbe u Hrvatskoj i BiH, navodi "Večernji list".
Nakon toga, u prvoj polovini maja, sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon "Eugen Kvaternik" u Slunju i na vojne poligone u BiH, prenosi Kliks.
Kako dodaje, očekuje se da će ostatak američke vojne opreme i naoružanja za vežbu "Brzi odgovor 21" stići u luku Gaženica u narednim danima.
Oružane snage BiH realizuju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vežbu s Oružanim snagama SAD "Brzi odgovor 21".
Vežba će biti održana u drugoj polovini maja 2021, u sklopu multilateralne vežbe "Branilac Evrope 21" (Defender Europe 21"), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).
U BiH su juče sleteli prvi američki vojni helikopteri, koji će sa Oružanim snagama BiH učestvovati u ovoj vežbi.
Prethodno je konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao u BiH 21. aprila na graničnom prelazu Gradiška.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala