Varhelji poručio u Podgorici: EU ne može da plaća zajmove koje su drugi uzeli

© AP Photo / Francisco SecoOliver Varhelji
Oliver Varhelji - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Oliver Varhelji, evropski komesar za susjedstvo i proširenje, poručio je da EU radi na pronalaženju mogućeg rješenja kako bi se Crna Gora suočila sa problemima koje ima oko otplate duga za auto-put, ali je i dodao da EU ne može da plaća zajmove koje su drugi uzeli.
Komentarišući dug prema kineskim bankama za izgradnju dionice auto-puta, Varhelji je kazao da EU radi na mogućem rješenju, kako bi se Crna Gora suočila sa problemima koje ima od ranije.
„Nije na nama da razmatramo finansijsku situaciju u zemlji, nije na nama da plaćamo zajmove koje su drugi uzeli“, kazao je Varhelji i dodao da o tom pitanju imaju komunikaciju sa Vladom.
Nije saopštio da li se za kineski dug može naći neki drugi finansijski aranžman.
„Mi to još razmatramo i u stalnoj smo komunikaciji sa Vladom Crne Gore o tom pitanju“, rekao je Varhelji.
Varhelji je poručio da EU prati jako blisko reformu tužilaštva u Crnoj Gori.
„Već smo razgovarali više puta sa premijerom Krivokapićem. Mislimo da institucionalne promjene moraju i treba da se rade samo ako su u potpunosti u skladu sa Ustavom“, poručio je Varhelji, odgovarajući na pitanja novinara.
Poručio je i da se Brisel ne bavi prognozama koliko će neka vlast da traje.
„Mogu reći da računam na Vladu“, kazao je Varhelji komentarišući do sad ostvarene reforme u Crnoj Gori, u susret Izvještaju EK.
„Na novu Vladu računamo da pokažu rezultate, zato što je ova zemlja propustila godine da napravi progres, a sada nam taj progres treba“, poručio je Varhelji i dodao da očekuje pozitivne rezultate prije najavljene konferencije u junu.
Upitan da li je miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore za njega i EK prihvatljivo, kaže da nikada ne bi ohrabrio nijednu zemlju da se miješa u unutrašnju politiku bilo koje druge države Zapadnog Balkana.
Premijer Zdravko Krivokapić je poručio da sve što bude radila Crna Gora radiće sa partnerima iz EU.
Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji stigao je u Crnu Goru povodom donacije od 2.340 doza „Fajzerovih“ vakcina, koje je Crna Gora država dobila od EU.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala