Ukrajini predviđaju gubitak agrarnog potencijala

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaProtest protiv prodaje zemlje u Ukrajini
Protest protiv prodaje zemlje u Ukrajini  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Zbog otvaranja tržišta zemljišta, Ukrajina u bliskoj budućnosti može izgubiti agrarni potencijal isto kao što je nekada izgubila industrijski, rekao je šef ukrajinskog analitičkog centra „Treći sektor“ Andrej Zolotarev za televiziju „KRT“.
Prema njegovim rečima, danas u Ukrajini mnogi ljudi govore da će selo oživeti nakon što se tamo pojave delotvorni vlasnici. Pritom je podsetio da je pre četvrt veka isto rečeno i za vlasnike industrijskih preduzeća.
„I isto kao što smo uspešno protraćili industrijski potencijal, protraćićemo i agrarni. Ono što nam sada nude vezano za tržište poljoprivrednog zemljišta – je ukrupnjavanje privatnog poseda“, objašnjava ekspert.
Zolotarev ističe da niko ne razmišlja o socijalnoj ceni, istovremeno upozoravajući na rizik da će, kao rezultat reforme, od 3,5 do pet miliona Ukrajinaca postati „suvišni ljudi“.
„Perspektiva je zemlja perifernog kapitalizma. Pritom, nije sigurno da će biti osiguran njen integritet“, zaključuje Zolotarev.
Podsetimo, ukrajinska Vrhovna rada je 28. aprila u drugom čitanju usvojila nacrt zakona koji isključuje neka pravila iz Zemljišnog kodeksa i proširuje mogućnosti strancima za kupovinu zemlje u Ukrajini. Nacrt zakona podržala su 284 poslanika, a neophodni minimum bilo je 226 glasova.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala