Ruski vojni ekspert: Amerika se poražena povlači iz Avganistana

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Američka vojska u Avganistanu
Američka vojska u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Povlačenje američkih trupa iz Avganistana predstavlja vojni poraz SAD, pošto za 20 godina Vašington nije uspeo da postigne svoj cilj i stabilizuje situaciju u toj zemlji, rekao je Sputnjiku doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.
„Povlačenje američkih snaga iz Avganistana pokazuje samo jedno – vojni poraz Vašingtona u toj zemlji. Ništa tamo nisu uspeli. Naravno, nakon njihovog povlačenja između talibana i proamerikih grupa. čije sedište je u Kabulu, doći će do građanskog rata. Međiti, odsustvo uticaja treće jake sile daje nadu da će se Avganistanci sami dogovoriti i doći do nekog konsenzusa“, rekao je Sivkov.
Ekspert je naglasio da nakon povlačenja američkih snaga situacija može da se razvija po različitim scenarijima, ali, po njegovom mišljenju, ni talibani, niti sadašnje vlasti u Kabulu ne mogu pobediti u budućem sukobi, zato mora da nađu konsenzus.
„Najverovatnije je da će se talibani i sadašnja kabulska elita na kraju dogovoriti i stvoriti neku novu koalicionu vladu i krenuti u dugi i teški proces posleratne obnove zemlje“, naveo je sagovornik agencije.
Sivkov je pretpostavio da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko godina. Međutim, ako se treća uticajna sila ne bude mešala u građanski sukob, kako se to dešavalo poslednjih decenija, konflikt neće biti dugotrajan.
Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala