Poslanik Dume: „Rat u Evropi“ o kojem priča Zelenski je pokrenuo Zapad

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Ruske Federacije
Zgrada Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Poslanik Državne dume Rusije Artjom Turov reagovao je na izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je sukob u Donbasu i ujedinjenje Krima sa Rusijom nazvao „ratom u Evropi“, ocenivši da je Zapad odgovoran za pokretanje borbi.
„Te događaje u Ukrajini je podržala upravo Evropa, podržavajući državni prevrat i dolazak nezakonite vlasti, što je izazvalo niz protesta na jugoistoku“, izjavio je on za „Duma TV“.
Turov je podsetio na krvavi sukob u Donbasu i događaje iz 2. maja 2014. godine u Odesi, kao i na kršenje slobode govora u Ukrajini.
„Zelenski bi najpre trebalo da pozove na odgovornost učesnike i iz onih zemalja sa kojima sada razgovara i traži podršku“, smatra političar.
On je istakao da Zapadu nije potrebna snažna Ukrajina, jer ona predstavlja instrument za obuzdavanje Rusije.
„Za nas je ukrajinski narod bio i ostaje bratski i Rusija nije planirala nikakve agresije. Mi samo štitimo svoje interese i naše građane“, dodao je.

Kijev — glavni destabilizator u regionu

S tim u vezi, šef odeljenja Instituta zemalja Zajednice nazvisnih država (ZND) Vladimir Evsejev je za Radio Sputnjik izjavio da je Ukrajina glavni destabilizujući faktor u regionu.
„Glavni provokator zaoštravanja situacije u Donbasu je ukrajinska strana. Upravo je ona povećavala vojno prisustvo“, smatra ekspert.
Kako je rekao, ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom ne utiče na bezbednost na kontinentu ako se zemlje NATO-a ne upuštaju u provokacije.
Ranije je ukrajinski lider na samitu sa liderima Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije izjavio da sukob u Donbasu i vraćanje Krima u sastav Rusije predstavljaju „rat u Evropi“.
Na Zapadu se često mogu čuti izjave o „ruskoj pretnji“. Iz Moskve je više puta saopštavano da Rusija ne namerava da napada bilo koga, a navodnu „agresiju“ NATO koristi kao izgovor za razmeštanje vojne tehnike u blizini ruskih granica.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala