„Nešenal interest“: Amerika da se drži podalje od ruske vojske

© AP Photo / Hussein MallaAmerički vojnici u oklopnim vozilima u Manbidžu u Siriji
Američki vojnici u oklopnim vozilima u Manbidžu u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Autor članka u američkom časopisu „Nešenal interest“ Boni Kristijan pozvao je Sjedinjene Američke Države da izbegavaju sukobe sa ruskom vojskom u Siriji i u istočnoj Evropi.
Prema mišljenju eksperta, američki predsednik Džo Bajden bi trebalo da umanji rizike od oružanog konflikta sa Rusijom. S tim u vezi, autor članka predlaže Americi da se vrati Sporazumu o otvorenom nebu, kao i da povuče snage iz Sirije.
„Iako američke i ruske snage zvanično ne ratuju u toj zemlji, činjenica da su blizu jedni drugih stvara neopravdani rizik“, piše autor.
Kristijan je uveren da bi SAD trebalo da se „drže podalje“ od ruske vojske i u istočnoj Evropi, posebno u Ukrajini.
Vojne vežbe Morski povetarac na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Rusija o slanju američke mornarice u Crno more: Dolivate ulje na vatru
Istovremeno, podsetio je da je Moskva povukla trupe sa rusko-ukrajinske granice. Međutim, kako je rekao, čak i da Rusija reši da poveća snage na istoku, to ne može da bude opravdanje za Ameriku da pokrene sukob.
Prema njegovom mišljenju, američki interesi u tom regionu nisu dovoljno veliki da bi se SAD odlučile na takav korak.
„Vitalni interesi uključuju bezbednost, suverenitet, teritorijalni integritet i položaj snaga Vašingtona“, navedeno je u materijalu.
Čak i da Ukrajina potpuno uđe u sastav Rusije, malo je verovatno da će to uticati na bezbednost SAD, zaključio je autor.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala