Mediji: Pentagon mobilizuje sve snage radi zaštite od nadzvučnog oružja Kine i Rusije

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaMiG-31 sa raketom "Kindžal" na vojnoj paradi
MiG-31 sa raketom Kindžal na vojnoj paradi - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Rusija i Kina testiraju nadzvučno oružje – novu vrstu oružja koju je teško presresti. Nekoliko jedinica Pentagona, uključujući Kosmičke snage, radi na sistemima za praćenje i sprečavanje napada ovim tipom oružja.
Kako piše „Nešnal interest“, uzimajući u obzir brzinu manevrisanja nadzvučnog oružja i rastojanje koje ono može preći, ova vrsta oružja predstavlja novu značajnu pretnju za američke vojnike. Zato, ne iznenađuje što se ovim problemom bave Kosmičke snage SAD.
Kosmičke snage imaju prednost po ovom pitanju: one mogu svojevremeno i efikasno da prepoznaju, otkriju i prate ovakvo oružje u kosmosu, izjavio je glavni naučni saradnik kosmičkih snaga SAD Džoel Mozer.
Nadzvučno oružje se danas iz različitih razloga smatra pretnjom - može da pogađa ciljeve na moru, kopnu, i čak u kosmosu. Zato u Pentagonu postavljaju brojna pitanja. Na primer, šta će se desiti ako protivsatelitsko oružje počne da se kreće nadzvučnom brzinom? Kako da se od njega zaštite veliki objekti – od brodova do satelita?
Iako su mnoge teme u ovom kontekstu zatvorene za širu javnost, autor članka predlaže diskusiju po pitanju: koliko je neophodno da supersonični presretač leti supersoničnom brzinom? Može li se supersonično oružje pogoditi laserom? Kakva treba da bude mreža radara i sistem za upozorenje o lansiranju da bi se ispratio let supersoničnog oružja?
Uzimajući u obzir stepen i karakter pretnji, ne iznenađuje što različite jedinice američkih oružanih snaga zajedno rade na njoj, pišu autori članka.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala