Licemerje Amerike: Kod kuće prema neistomišljenicima treniraju strogoću, a po svetu ih pozdravljaju

© AP Photo / Curtis ComptonPolicija hapsi demonstrante na protestu u Atlanti
Policija hapsi demonstrante na protestu u Atlanti - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Liberalna američka elita, s jedne strane, drži predavanja drugim zemljama kako da se ophode prema opoziciji, a s druge trenira strogoću prema neistomišljenicima u svojoj zemlji, izjavio je ruski politikolog Malek Dudakov za list „Vzgljad“.
On je na taj način prokomentarisao kotradiktornu političku politiku Sjedinjenih Američkih Država prema opoziciji unutar zemlje i opoziciji u inostranstvu.
„Amerika nesumnjivo pokazuje licemerje i dvostruke standarde po tom pitanju. S jedne strane, lokalne liberalne elite maksimalno treniraju strogoću prema neistomišljenicima u svojoj zemlji. To se odnosi i na demonstrante u Vašingtonu 6. januara. S druge strane, dozvoljavaju sebi da savetuju druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, kako da se nose sa opozicijom“, kaže ruski ekspert.

Dvostruki standardi Vašingtona

Prema njegovim rečima, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena sada uvodi prilično oštre mere prema onima koji se ne slažu sa politikom Demokratske stranke.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2021
Zaharova kritičarima hapšenja Navaljnog: Bavite se svojim problemima!
Kao jedan od primera je naveo da Bajdenova administracija daje ugovore različitim kompanijama kako bi nadzirala društvene mreže zbog onlajn-ekstremizma. Pored toga, Dudakov je rekao da je više od 400 ljudi sada umešano u slučaj napada na Kapitol, a da desetinama uhapšenima prete vrlo ozbiljne kazne ─ do 20 godina zatvora.
„Drže ih u veoma lošim uslovima. U suštini se ponašaju prema njima kao prema teroristima – stavljaju ih u samice i sprečavaju da kontaktiraju advokate“, dodao je ekspert.
U isto vreme, u Sjedinjenim Američkim Državama je primetan potpuno drugačiji odnos prema protestima u drugim zemljama, što je, prema rečima eksperta za američko područje, čisto licemerje.
„Kada se protesti održavaju u državama Evroazije, američka liberalna elita aplaudira, ali kada su pristalice bivšeg lidera Donalda Trampa izašle na ulice kako bi osporile rezultate izbora, vidimo sasvim drugačije ophođenje prema demonstrantima“, primetio je Dudakov.
S tim u vezi, politikolog smatra da bi Amerika „pre svega trebalo da sledi osnovne principe demokratije i poštuje ljudska prava u svojoj zemlji, umesto što drži predavanja drugim državama“.
Demonstranti upadaju u američki Kapitol tokom sukoba sa policijom - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Medvedev: Neredi u SAD – kazna za podržavanje „majdana“ u drugim zemljama

Bajdenov rejting očekuje pad

Osim toga, ekspert je ukazao na očigledna socijalna previranja unutar američkog društva koja se ogledaju u različitim anketama stanovništva.
Konkretno, prema podacima portala „Ril klir politiks“, aktivnosti Džoa Bajdena podržava 53,8 odsto ispitanika, a protivi se 42,12 odsto. Politikolog dodaje da te podatke treba donekle uzeti sa rezervom.
„Na primer, rezultati nekih anketa pokazuju da Bajdenov rejting dostiže otprilike do 60 odsto, ali ako pogledamo bolje, videćemo da je u anketama učestvovala većina demokrata i veoma malo republikanaca. Druge ankete u kojima republikanci čine većinu anketiranih pokazuju druge brojke, gde Bajden uživa podršku 47-48 odsto ispitanika, što je bliže istini“, smatra Dudakov.
On smatra da će Bajdenov rejting u bliskoj budućnosti početi da opada.
„Bez obzira na to što liberalni mediji pevaju Bajdenu hvalospeve, njegov rejting jedva dostiže do 50 odsto. Štaviše, čini mi se da će, uzimajući u obzir ophođenje administracije predsednika prema opoziciji, u narednih nekoliko meseci njegov rejting postepeno padati“, zaključio je ekspert.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala