Češki ministar policije demantuje medije: Nisam nameravao da trgujem informacijama sa Rusijom

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaPogled na Prag
Pogled na Prag - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Češke Jan Gamaček demantovao je navode medija o tome da je navodno nameravao da se dogovori sa Moskvom pre iznošenja zvaničnih optužbi na njen račun za umešanost u eksplozije na skladištu oružja u Vrbjetici 2014. godine.
„Nedvosmisleno odbacujem spekulacije u članku lista 'Seznam spravi'... Članak se temelji na spekulacijama i lažima koje niko iz učesnika sastanka nije potvrdio i nije mogao da potvrdi, jer se to nije dogodilo“, napisao je Gamaček na Tviteru.
Pritom je potvrdio da je od 14. aprila u Ministarstvu unutrašnjih poslova održano nekoliko sastanaka na kojima su učestvovali šefovi specijalnih službi, generalni tužilac i ambasador Češke u Rusiji.
„Jedina tema sastanaka bilo je pitanje kako će se slučaj Vrbjetice odraziti na bezbednost republike i na odnose sa Moskvom, između ostalog, i zbog toga što su mediji raspolagali određenim informacijama o incidentu u Vrbjetici i postojala je mogućnost da se objave. I iz tog razloga konstrukcija članka u listu 'Seznam spravi' je jednostavno nelogična. Ni u kom slučaju predmet razgovora nije bila nikakvo pogađanje sa Rusijom. Te nepotkrepljene spekulacije štete interesima Češke i idu na ruku stranim snagama“, napisao je Gamaček.
List „Seznam spravi“ objavio je, pozivajući se na neimenovane visoko pozicionirane izvore, da je Gamaček planirao da poseti Rusiju sredinom aprila i da se dogovori da Prag ne saopštava o incidentu u Vrbjeticama u zamenu za održavanje mogućeg rusko-američkog samita u prestonici Češke, kao i za besplatnu vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
List piše da je o tom planu razgovarano 15. aprila u kancelariji češkog ministra sa šefovima dve specijalne službe, policije, generalnim tužiocem, ambasadorom Češke u Rusiji. Kako se navodi, Gamaček je odustao od putovanja u Moskvu na njihovo insistiranje, a nakon dva dana premijer Andrej Babiš i on su se obratili na televiziji i izneli informacije o incidentu sa eksplozijama u skladištima municije u Vrbjetici.
Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u Vrbjetici 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče 18. aprila objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.
Predsednik Češke Miloš Zeman se 25. aprila prvi put oglasio u vezi sa incidentom sa eksplozijama skladišta u selu Vrbjetice 2014. godine. U televizijskom obraćanju građanima, Zeman je, između ostalog, rekao da je istraga u toku i da postoje dve verzije – neprofesionalno rukovanje sadržajem skladišta od strane njegovih radnika i organizacija eksplozija od strane stranih obaveštajnih službi. Pri tome je pozvao da se sačekaju rezultate istrage pre donošenja zaključaka.
Pročitajte još:
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala