Amerika se nada devalvaciji ruskog nuklearnog potencijala

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države u vojnoj sferi računaju na devalvaciju ruskog nuklearnog potencijala odvraćanja, izjavila je za Sputnjik portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„U isto vreme Amerikanci razvijaju svoje vojno-kosmičke mogućnosti i prave nenuklearno naoružanje za brz i veoma precizan napad“, primetila je Zaharova.  
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Moskva: SAD odlažu uklanjanje zaliha hemijskog oružja i ugrožavaju sistem za kontrolu naoružanja 
Ona je podsetila da su Sjedinjene Američke Države jednostrano napustile Sporazum o protivraketnoj odbrani i od tada je Vašington počeo da raspoređuje širom sveta globalni sistem protivraketne odbrane koji se sastoji od mobilnog i stacionarnog protivraketnog oružja.
„Pod izmišljenim izgovorima, kopneni protivraketni sistemi se raspoređuju u neposrednoj blizini granica Rusije. Aktivno razvijaju pomorsko naoružanje, koje se redovno pojavljuje u blizini obale Rusije“, dodala je ona.
Prema njenim rečima, pokušaji američke vlade da predstave globalni sistem kao odbrambeni projekat „nisu ništa više od dimne zavese“. Zaharova je uverena da Vašington želi da stekne prednost time što će prvi moći da izvede nuklearni napad.
Ranije je agencija „Blumberg“ saopštila da Pentagon planira da izdvoji skoro 18 milijardi dolara za razvoj, proizvodnju i održavanje raketnih presretača iz Severne Koreje ili Irana, što će biti prva velika odbrambena nabavka administracije predsednika Džoa Bajdena.
Bela kuća planira da napravi 31 presretač, uključujući deset koji su planirani za testiranje. Oni će se nalaziti u bazama na Aljasci, a svaki će koštati približno 498 miliona dolara.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala