Vladika Joanikije: Murinske žrtve nas opominju da živimo u slozi i ljubavi /video/

© Foto : Fejsbuk/Berane onlajnVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije održao je pomen za stradale od NATO bombardovanja u Murini 1999. godine kada je poginulo šest osoba od kojih troje dece. Vladika Joanikije je podsetio da nas murinske žrtve mnogo obavezuju i produbljuju naše pamćenje i sećanje.
“Kao što se Golgota pretvorila u izvor života i Hristova žrtva prosvjetila cijeli svijet i privela Bogu sve, tako su i murinske žrtve ovom mestu dale novi život. Podiže se ovaj hram lepi i veličanstveni, ali ovaj hram iako ga grade meštani svojim prilogom i ljubavlju, on niče iz krvi nevine dece i žrtava sa Murine. Uvek kada služimo pomen se zato sabiramo u hramu na svetom bogosluženju, pa onda ovde kod obnovljenog spomenika. Ove žrtve nas mnogo obavezuju, one produbljuju naše pamćenje i sećanje. Sabiraju nas i opominju da živimo u međusobnoj ljubavi da čuvamo jedni druge da se ne delimo, da se ne svađamo, da ne pravimo raskole, da budemo složni i jaki i čvrsti u veri i dobroti”, poručio je Vladika Joanikije.
On je naveo da uvek kada dođemo ovde da se poklonimo nevinim žrtvama mi se vraćamo odavde oplemenjeni jer, kako je dodao, nas ove žrtve koje su se sjedinile sa Hristovom žrtvom preporađaju.
“Njihovim porodicama daj Bože utehe i snage i napretka. I svima vama da vas Bog nagradi za ovu ljubav, posebno one koji su se potrudili da se ovaj pomen redovno održava i da se spomenik redovno održava”, poručio je Vladika.
Prisjetio se bombardovanja, podsećajući da su bezbožni agresori imali reč kada ginu nevini u bombardovanjima – “to je kolateralna šteta”.
“To samo mogu da kažu oni koji su izgubili pamet i ljudsko osećanje Ne može niko biti usputna šteta. Ne možemo pojmiti kakvi su to umovi, u svakom slučaju takvu reč mogu izgovoriti oni koji su izgubili osećanje ljudskosti, pamet i čast. Naročito kad se radi o nevinim žrtvama o deci, a ovde su postradala deca koja su nas podsetila na naše vekovno stradanje, devojčice, sestre od tetaka Julija i Olivera su izbegle sa Kosova, podsećaju nas na onu izbeglu djecu sa Kosova i Metohije koja su potražila spas u Velici i Ržanici”, naglasio je on.
Na pomenu su se okupili meštani, a prisustvovali su i predsednik Opštine Budva Marko Carević, predsednik SNP-a Vladimir Joković, potpredsednik te partije Dragoslav Dado Šćekić, kao i poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović.
Opširnije o NATO bombardovanju SRJ Jugoslavije možete pogledati u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala