Rusija: Spremni smo da izađemo u susret po pitanju ukidanja sankcija

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Moskva je više puta jasno stavila do znanja da nije započela „sankcioni rat“ sa Zapadom, ali da je u svakom trenutku spremna doprinese okončanju ovog besmislenog sukoba, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Više puta smo jasno stavili do znanja da nismo mi započeli ovaj ‘sankcioni rat’, ali da smo u svakom trenutku spremni da pređemo svoj deo puta kako bi se okončao ovaj besmisleni sukob, u kojem neće i ne može biti pobednika“, rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju „RT“.
Portparolka je objasnila da će mere uvedene protiv Rusije nesumnjivo negativno uticati na ruske odnose sa „kolektivnim Zapadom“, podriti međusobno poverenje i pomutiti izglede za njihovu normalizaciju.
„Iako nismo pristalice raspirivanja sankcija, ipak prihvatamo izazov, reagujemo odmah i ciljano. S obzirom na očiglednu činjenicu da su sankcije protiv Rusije mač sa dve oštrice i ne nanose manju štetu njihovim inicijatorima, računamo na zdrav razum i povratak ka izgradnji odnosa sa nama, polazeći od principa pravde, jednakosti, odustajanja od ‘prava jačeg’ i mešanje u suverene poslove drugih država“, objasnila je Zaharova.
Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. Rusiju optužuju za mešanje u poslove Ukrajine, izbore u zapadnim zemljama i sajber napade, za umešanost u incidente sa bivšim pukovnikom GRU-a Sergejem Skripaljem i blogerom Aleksejem Navaljnim. Poslednja runda napetosti bile su optužbe Praga protiv ruskih obaveštajnih službi za umešanost u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine, nakon čega je usledilo međusobno proterivanje diplomata.
Moskva je više puta negirala sve optužbe, nazivajući ih apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, tvrdeći da Zapad koristi optužbe za „agresiju“ kao izgovor za povećanje svog vojnog prisustva u blizini granica Rusije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala