Moskva saopštila u kojem slučaju može odustati od izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu

CC0 / Wikipedia / Američki avion "Boing" OC-135B" tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov rekao je da Moskva neće izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako Vašington ponovo počne da učestvuje u njemu.
„SAD imaju mesec dana za razmišljanje. Ako odluče da potvrde posvećenost jačanju poverenja i transparentnosti u vojnoj sferi, tada nećemo to uraditi. Otvoreni smo za naporan rad kako bi se rešile uzajamne nesuglasice u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, kako sa SAD, tako i sa drugim državama-učesnicima“, rekao je Gavrilov portalu "Izvestija".
On je dodao da će, kako očekuje, u narednim danima Vlada predstavi Vladimiru Putinu zakon o raskidu ugovora, nakon čega će dokument biti poslat u oba doma parlamenta na razmatranje. Nakon toga, Moskva će podneti zvaničnu notu o izlasku iz Sporazuma depozitarima sporazuma – Mađarskoj i Kanadi.
„Nakon toga će početi šestomesečni rok, koji prethodi našem faktičkom izlasku iz Sporazuma. Pod predsedništvom depozitara biće održana vanredna konferencija država-učesnica na kojoj će se razmatrati razlozi i moguće posledice naše odluke za zajednicu otvorenog neba“, objasnio je Gavrilov.
Podsetimo, Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za jačanje poverenja u Evropi posle Hladnog rata. Sporazum omogućava članicama, kojih ima 34, da međusobno prikupljaju podatke o oružanih snagama i manevrima. SAD su maja prošle godine pokrenule proceduru izlaska iz Sporazuma a zvanično su ga napustile 22. novembra.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 15. januara saopštilo da pokreće unutardržavnu proceduru o izlasku iz Sporazuma, s obzirom na to da je, kako su istakli, izlaskom SAD „narušena ravnoteža interesa država-članica postignuta potpisivanjem dokumenta“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala