Italijanski lovci F-35 – novi čuvari neba iznad Baltika

© Flickr / Artūrs GedvilloObala Letonije
Obala Letonije - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Misija zaštite vazdušnog prostora baltičkih zemalja od sada je poverena italijanskom ratnom vazduhoplovstvu, saopštio je Glavni štab odbrambenih snaga Estonije.
U Estoniji je u avio-bazi Amari u ponedeljak održana svečana ceremonija prenosa ovlašćenja nad zaštitom neba iznad Baltika. Nemačka je predala odgovornost italijanskim vazduhoplovnim snagama.
Prema navodima štaba, misiju će prvi put vršiti lovci F-35 pete generacije koji ulaze u sastav 13. italijanske avio-grupe. Kako je precizirano, oni su zamenili pilote 71. nemačke taktičke vazduhoplovne eskladrile.
Ministar odbrane Estonije Kale Lanet je na ceremoniji izjavio da je „spoljna politika Rusije i dalje agresivna“, o čemu, kako kaže, svedoči nedavno kretanje ruskih snaga prema granicama Ukrajine i ka Krimu.
„Stoga moramo da budemo na oprezu i uvek spremni na odbranu“, istakao je ministar.
Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je rekao da svi znaju da Rusija nema nameru bilo koga da napada a da je „ruska pretnja“ – izmišljotina.
Inače, vazdušni prostor baltičkih zemalja od njihovog ulaska u NATO 2004. godine štite vazduhoplovne snage zemalja-članica Alijanse na rotacionoj osnovi. Stacionirane su u estonskoj avio-bazi Emati i litvanskoj bazi Zoknjaj.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala