Italijanski ekspert: Proterivanje ruskih diplomata ─ kao pandemija

© AP Photo / Petr David JosekAutomobil ruskog ambasadora u Pragu ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Češke
Automobil ruskog ambasadora u Pragu ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Češke - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Slučajevi proterivanja ruskih diplomata iz evropskih zemalja izgledaju kao talas epidemije, smatra italijanski stručnjak u oblasti državne bezbednosti, penzionisani general Finansijske garde Umberto Rapeto.
Slučajevi proterivanja „šire se kao zaraza. Baš kao pandemija virusa korona. Kada jedna zemlja preduzme neku inicijativu, druge, sa istim nivoom svesti i pripreme, počinju da upiru prstom na tu stranu“, rekao je Rapeto na konferenciji za štampu.  
Ranije je Prag optužio ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.
Brifing oficialьnogo predstavitelя MID Rossii M. Zaharovoй - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Zaharova: Optužbe Bugarske i Češke – deo velike antiruske kampanje Zapada
Kao odgovor na to, Moskva je 20 zaposlenih u češkoj diplomatskoj misiji proglasila za persone non grata, navodeći da su optužbe za eksploziju apsurdne, neosnovane i izmišljene.  
Kasnije je bugarsko tužilaštvo saopštilo da se šest državljana Rusije sumnjiči za eksplozije u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj 2011, 2015. i 2020. godine. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom toga je izjavio da je Sofija odlučila da takvim izjavama nadmaši Čehe. Komentarišući izjave Bugarske, dodao je da bi Rusija mogla da bude optužena i za atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda 1914. godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala