Blinken: SAD želi stabilnije odnose sa Rusijom

© AFP 2023 / DANIEL SLIMZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden na predloženom sastanku želi da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o stabilizaciji odnosa između Moskve i Vašingtona, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Državni sekretar je naveo da Sjedinjene Američke Države ne teže zaoštravanju odnosa sa Rusijom, ali da će odgovarati na one njene korake koje smatraju neprijateljskim.
„Predsednik Bajden bio je veoma jasan, čak i u vreme kada nije bio predsednik, da ukoliko Rusija odluči da se ponaša nepromišljeno ili agresivno, mi ćemo odgovoriti“, istakao je Blinken.
Blinken je dodao da SAD ne žele eskalaciju odnosa, već stabilnije i predvidljivije odnose. „A ako se Rusija bude kretala u tom pravcu, to ćemo učiniti i mi“.  
„I mislim da će predsednik Bajden, kada se sastane sa predsednikom Putinom, imati mogućnost da razgovara o tome direktno“, rekao je šef američke diplomatije.
On je podsetio da su uprkos „dubokim protivrečnostima“ Sjedinjene Američke Države i Rusija uspele da produže strateški Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja.
„Tražićemo druge mogućnosti (saradnje), ali... to će biti rezultat onoga što Rusija odluči da učini ili ne“, dodao je Blinken.
Podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina i predložio mu je da u narednih meseci održe sastanak u trećoj državi. Portparolka Bele kuće Džen Psaki je saopštila da je za sada rano govoriti gde će se samit održati, ali pretpostavlja da će to biti na leto.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala