Blinken: Amerika ponekad zaboravlja zašto je poslala vojsku u Avganistan

© AFP 2023 / BANARAS KHAN Američki vojnici u svojoj vojnoj bazi u drugom najvećem gradu Avganistana, 23. januara 2002. godine
Američki vojnici u svojoj vojnoj bazi u drugom najvećem gradu Avganistana, 23. januara 2002. godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da SAD ponekad zaboravljaju šta je, pre 20 godina, bio prvobitni razlog za slanje vojske u Avganistan.
„Mi smo već 20 godina u Avganistanu i ponekad zaboravljamo zašto smo uopšte tamo otišli - da bismo se borili protiv onih koji su nas napali 11. septembra. I to smo i uradili“, rekao je Blinken u intervjuu televiziji „Si-Bi-Es“.
Komentarišući mogućnost da, posle povlačenja NATO vojske, na vlast u Avganistanu dođe radikalni pokret „Taliban“, državni sekretar je naglasio da Vašington mora biti spreman za svaki razvoj događaja.
Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Upozorenje Stejt departmenta: Amerikanci da što pre napuste Avganistan
„Moramo biti spremni za svaki scenario, a njih je mnogo. Mi smo svesni toga“, naveo je on.
Blinken je podsetio da se SAD u potpunosti ne povlače iz zemlje.
„Ostaje naša ambasada, ostaje pomoć, koju pružamo Avganistanu, kao što je ekonomska i humanitarna podrška i podrška u razvoju. I to ne dobijaju samo od nas, već i od naših partnera i saveznika“, rekao je on.
Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala