Berlin pozdravlja inicijativu Londona o borbi protiv dezinformacija

© REUTERS / ANNEGRET HILSEBrandenburška kapija u Berlinu
Brandenburška kapija u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Nemačka pozdravlja inicijativu britanskog ministra spoljnih poslova Dominika Raba o koordinaciji borbe protiv dezinformacija iz trećih zemalja u okviru G7, izjavila je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar.
„Radi se o pokretanju pojačane saradnje između zemalja G7 o tome kako se nositi sa međunarodnim dezinformacijama... Izuzetno pozdravljamo takvu inicijativu“, rekla je Adebarova na brifingu.
Ona je podsetila da je u okviru G7 od 2018. godine pokrenut mehanizam za brzo reagovanje na slučajeve dezinformacija, koji sada države G7 žele da reaktiviraju. Takođe je istakla da sličan mehanizam postoji i u okviru Evropske unije.
Ranije je list „Tajms“ saopštio da britanske vlasti na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja G7 u Londonu nameravaju da iniciraju stvaranje međunarodnog mehanizma za borbu protiv napora Rusije za širenje dezinformacija. Kako navode novine, na sastanku kojim će predsedavati britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, a kome će prisustvovati i predstavnici Indije, Australije i Južne Afrike, biće predstavljeno istraživanje prema kojem „ruski trolovi“ koriste britanske novine „za širenje proruskih pogleda“.
Komentarišući ovu incijativu, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov izjavio je da se G7 odavno pretvorio u stagnirajuću organizaciju koja ni o čemu ne odlučuje samostalno, stoga planove britanskih vlasti da predlože G7 da se suprotstavljaju „naporima Rusije za širenje dezinformacija“ ne treba shvatati ozbiljno.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala