Bakljada emocija, promena života i – Uskrs u Srbiji: „Nedostajalo mi je...“

© AFP 2023 / MARTIN BUREAUAleksandar Atanasijević
Aleksandar Atanasijević - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Život profesionalnog sportiste je san gotovo svakog deteta koje od najranijih dana stvori prijateljstvo sa loptom, reketom, veslom, ali on sa sobom nosi brojna odricanja na koja je retko ko potpuno spreman.
Aleksandar Atanasijević, srpski odbojkaški reprezentativac, svojim talentom i kvalitetom sa nepunih 20 godina je prerastao domaće terene, napustio je Srbiju i matični Partizan, te krenuo na odiseju po Evropi koja i dalje traje.
Retki su momenti kada je popularni Bata u mogućnosti da dane provodi u rodnom gradu, Beogradu, a i kada je tako, druga strana života profesionalnog sportiste izlazi na videlo – intervjui, razgovori, dogovori, uz malo vremena za sebe, svoje misli i svoje najbliže.
„Nisam stao“, kaže nam Atanasijević uz osmeh i izvinjenje za kasno javljanje, što u njegovom slučaju apsolutno nije neophodan momenat jer je momak za primer, kada je u pitanju odnos prema medijima, navijačima i svemu onome što se nalazi oko njega kao vrhunskog sportiste i jednog od najboljih odbojkaša sveta.
Lepi prolećni dani u Beogradu, gotovo letnji, dodali su novu notu prazničnom vikendu, u kom će biti proslavljen Uskrs, jedan od dva najvažnija hrišćanska praznika, što 29-godišnjaka posebno raduje.
„Nijedan praznik u poslednjih sedam, osam godina nisam proveo kod kuće, u krugu porodice. Zaista mi je to nedostajalo, kao da sam izgubio osećaj za praznike... U Italiji sam igrao i za Božić, nekako mi je nestao osećaj značaja praznika, kao što je bilo kada sam bio dete... Vratiće mi se sve sada, za ovaj Uskrs“, kaže Atanasijević na početku razgovora za Sputnjik sport.
Prethodni boravak u Beogradu sjajni korektor ne pamti po dobrom, iako se u njegovom glasu ne može zaključiti da je čovek koga negativne misli mogu „dugo da drže“.
„Prošlo je godinu dana otkako nisam bio kod kuće, promenilo se sve... Prošle godine sam bio u totalnom karantinu mesec i po dana, oporavljao sam se i od operacije kolena, posle sam imao virus, nisam imao priliku da uživam u gradu...“
Ali i to ima svoj rok trajanja – plan i program je takav da vremena za odmor gotovo i da nema.
„Sada imam tri dana do početka priprema reprezentacije u Vrnjačkoj banji, iskoristiću to da provedem što više vremena s porodicom“.
Prilika za boravak u porodičnoj atmosferi je idealna za Atanasijevića da složi utiske posle spektakularnog oproštaja koji su mu priredili navijači Peruđe, italijanskog kluba u kome je proveo osam godina.
„Poslednjih nekoliko dana tamo nisam imao sekund vremena dok sam se pozdravio sa svima, oprostio, nije lako posle osam godina promeniti klub, grad, promeniti život...  Gest navijača je bio predivan, zaista, potpuno neočekivan, s obzirom na to kakva je situacija u Italiji, da je i dalje policijski čas, da je crvena zona, oko 400, 500 ljudi, se okupilo, uz epidemiološke mere, da se oproste od mene... To je nešto nezaboravno i uvek ću imati prelep osećaj“.
U modernom vremenu, kada igrači menjaju ekipe kao na traci, kada se i tokom sezona dešavaju neočekivane rokade, sudbina srpskog odbojkaša je prava retkost, s obzirom na to da je dres Peruđe nosio od 2013. godine.
„Zaista je retkost, ja sam ponosan što sam proveo toliko vremena u jednom klubu koji se stalno bori za trofeje, klubu koji živi sa svojim navijačima i za njih. Ambicije su nam bile iste sve ovo vreme, jurili smo trofeje iz godine u godinu, razmišljali smo na isti način...“
Ipak, svemu dođe kraj...
„Na kraju smo rešili da se raziđemo, želeo sam da promenim sredinu da se suočim sa novim iskustvom jer sam u Italiji sa Peruđom osvojio sve trofeje... Eto, osim Lige šampiona...“
Priliku za to imaće na sebi dobro poznatom mestu – Bata će naredne takmičarske godine nastupati za ekipu Belhatova u Poljskoj, koji je bio njegova prva stanica posle odlaska iz Beograda 2011. godine.
„Dve sezone sam proveo tamo, ali neće biti lako... Liga Poljske je ekstremno napredovala, veliki broj klubova ima šampionske ambicije, očekujem veoma napornu sezonu. Moraćemo da se potrudimo da budemo maksimalni u prvenstvu“.
I tamo neće biti usamljen – stanovnik Belhatova od naredne sezone biće i Slobodan Boba Kovač, selektor reprezentacije Srbije.
„To je najveća prednost, znam koliko je posvećen poslu i zaista je neverovatan trener. Radio sam sa njim dve, tri sezone u Peruđi, godinu u reprezentaciji, on daje maksimalno samopouzdanje igračima, mnogo se bavi psihološkim aspektom i u ovom trenutku je sigurno među najboljom trojicom trenera u Evropi, ako ne i najbolji. Poljaci su institirali na njegovom dolasku, imamo izuzetnu saradnju i kada radiš sa Bobom, posle svega nekoliko dana, spreman si na sve da bi uzeo trofej“.
Priliku za susret sa Kovačem i saigračima iz reprezentacije Atanasijević će imati već u ponedeljak, kada startuju pripreme za veoma bogat period koji je pred srpskim timom – posle turnira u Sloveniji krajem maja u Italiji će igrati na Ligi nacija, a od 1. septembra ih očekuje Evropsko prvenstvo, na kome će braniti zlatnu medalju.
► Slučaj „zastava Rusije“: „Bili smo u strahu, žao mi je, siguran sam da su Rusi uznemireni“
► Zbog Srbina je zapaljena vatra – „to svet još nije video“
► Iz srpskog grada boksa stižu novi šampioni – mladi trener vodio debitanta pravo do zlata!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala