Svemirska moda: Šta kosmonauti nose ispod skafandera kada lete ka zvezdama?

© Sputnik / Roscosmos / Uđi u bazu fotografijaIzlazak u svemir ruskog kosmonauta
Izlazak u svemir ruskog kosmonauta - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
U svemiru nema godišnjih doba i odeće za svaku novu sezonu, ali su u isto vreme zahtevi za kvalitet odeće stroži nego u modnim kućama svetskih brendova. Otkrivamo šta kosmonauti nose u kosmosu ispod zaštitnih odela.
Danas specijaliste Međunarodne svemirske stanice (MSS) „oblače“ tri zemlje: Rusija, Amerika i Japan.
Svetlana Krjutčenko, generalna direktorka kompanije „Kentaur-nauka“ u kojoj se proizvode te posebne stvari je povodom 60. godišnjice prvog čovekovog leta u svemir je ispričala kakva treba da bude odeća za one koji putuju ka zvezdama.
© Sputnik / Aleksander Mokletsov / Uđi u bazu fotografijaSovjetski kosmonaut Jurij Gagarin u svemirskoj letelici „Vostok-1“ pre lansiranja
Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin u svemirskoj letelici „Vostok-1“ pre lansiranja - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin u svemirskoj letelici „Vostok-1“ pre lansiranja

Moda u kosmosu

Svaka stvar koju će nositi kosmonauti, bilo da su u pitanju čarape, šorts ili majica, zavodi se u dokumentaciju. Odeća se opisuje detaljno: svojstva tkanine, šavovi, boje. Čak i u takvim uslovima proizvođači se trude da rade sa bojama i da ispune želje kosmonauta, u skladu sa mogućnostima. Stvari se izrađuju po individualnim merama svakog člana posade.
„Estetski zahtevi za odeću su usko povezani sa pravcem savremene mode. Upravo moda određuje siluete, oblike, stepen uklopljenosti, dekorativne elemente, boje i njihovo kombinovanje sa odećom. Ali to nije najvažniji faktor u odeći za kosmonauta“, izjavila je Krjutčenkova.
Proizvođači prilikom rada sa bojom odeće uzimaju u obzir uticaj različitih boja na ljudsku psihu, kao i želje samih kosmonauta. Generalno, u kosmosu postoji jedan modni trend svih godišnjih doba –  da se napravi najlakša i najfunkcionalnija odeća.
„Raznolikost spektra boja veša i odeće omogućava da se u zatvorenom prostoru stanice prihološko stanje ljudi održava na potrebnom emocionalnom nivou. Postoji čitava logistika u pogledu boja. U našem katalogu ima više od 35 boja“, objasnila je ona.
Trenutno je asortiman svakodnevne odeće koju ruska strana doprema na MSS prilično raznovrstan i kosmonauti mogu da biraju odeću i veš u skladu sa ličnim ukusom i afinitetima.
Primera radi, za nemačkog kosmonauta, fizičara Rajnholda Evalda napravljena je oprema sa velikim brojem džepova. Na stanici nije imao svoju kabinu i bilo mu je zgodno da sve svoje stvari nosi sa sobom. Nakon leta, zadovoljni Nemac je poklonio proizvođačima svoju fotografiju baš u tom odelu sa autogramom: „Ovo svemirsko odelo vašeg tima je sjajno izdržalo test sa vatrom u kosmosu“.

Priprema svemirske „kolekcije“

Rusija isporučuje na MSS više od 23 vrste odeće, donjeg rublja, sredstva za obezbeđivanje rada na stanici.
„Tokom pripreme za let, članovi posade se bave selekcijom odeće. Nakon toga oni određuju količinu stvari za isporuku u skladu sa normama u zavisnosti od trajanja i programa leta. Pre izrade cele serije, odabrana odeća i veš obavezno moraju da se probaju. Kosmonaut odobrava isprobanu odeću ili izražava svoje želje za doradom“, rekla je direktorka.
Ruski kosmonauti sa Međunarodne svemirske stanice čestitaju Dan kosmonautike povodom 60 godina od leta Jurija Gagarina u svemir - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Ruski kosmonauti iz svemira čestitali godišnjicu Gagarinovog leta /video/
Pre slanja na Međunarodnu svemirsku stanicu, odevni predmeti se detaljno čiste pomoću običnog usisivača. Zatim se svaka stvar pakuje u plastičnu kesu, obeležava i navodi ime i prezime kosmonauta. Kesa se hermetički zatvara. Svi odevni kompleti se obavezno proveravaju na rendgenskom uređaju zbog moguće pojave stranih metalnih predmeta. Poslednja „operacija“ u pripremi odeće za isporuku je sterilizacija.

Karakteristike materijala i proizvodnje

U Sovjetskom Savezu u kosmonautici su, po pravilu, korišćeni domaći materijali. Kosmonautika nije služila sovjetskim zemljama samo za pokazivanje, već je bila i ozbiljna produkcija. Materijali su morali da stižu na vreme kako se ne bi remetio istraživački program i rasipali milioni rubalja.
„Danas izrađujemo odeću od materijala stranih proizvođača. To su Belorusija, Turska, Japan i Nemačka“, dodala je Krjutčenkova.
Većina tkanina i vlakana koji se koriste u izradi odeće za letove u svemir je u potpunosti zemljana. To su pamuk, viskoza, spandeks, poliestarske tkanine. Po pravilu, prednost se daje prirodnim materijalima.
„U odeći se koriste tkanine koje sadrže pamuk. Donji veš, polo majice i čarape se izrađuju od pamučnih materijala. Kombinezoni, pantalone i šorts se proizvode od materijala koji, pored pamuka, sadrže poliestar. Pamuk osigurava higijenu, prijatnost i udobnost, a poliestar poboljšava izgled“, dodala je.
Glavna karakteristika proizvodnje odeće za svemirske letove je najstroža kontrola kvaliteta svakog odevnog predmeta u svim fazama njegove proizvodnje. Specijalisti pažljivo biraju i kontrolišu sve: od kvaliteta materijala i niti, do kvaliteta šavova u gotovoj robi.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala