„Non pejperi“ daju Prištini stolicu u UN, crvena linija za Srbiju je Rezolucija 1244 /video/

© AFP 2023 / ALEXA STANKOVICZastava Srbije i baner Kosovo
Zastava Srbije i baner Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Svi „non pejperi“ koji su se pojavljuju u prethodnom periodu su odlična stvar, bez obzira na to ko ih je napisao, zato što nas to u Srbiji vraća na pitanje šta je stav naše zemlje. Naš donji prag, naša crvena linija ispod koje ne možemo ići je Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija, kaže analitičar Branko Pavlović.
Taj dokument u našoj javnosti nije dovoljno proučen i sam po sebi je kompromisan naspram raznoraznih predloga koje nam predstavljaju kao kompromise, smatra naš sagovornik. On je u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ ocenio da je zapravo imenitelj svih tih novih predloga stolica u Ujedinjenim nacijama za takozvanu Prištinu. 
„Za razliku od toga, Rezolucija 1244 se poziva i na neke bitne stavove Rambujea, koji sam po sebi nije bio sporan. Problem je bio u Aneksu B kojim se zahtevalo da NATO u Srbiji radi šta hoće i zato je ceo sporazum za nas bio neprihvatljiv. Rezolucija 1244 je kompromisna, jer se njome uređuje privremeno stanje, ali da Albanci imaju veoma široku autonomiju i da se štiti teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Dakle, ne može se ići na otcepljenje ili na menjanje granica. U okviru toga je predviđeno da granicu kontroliše Vojska Srbije, da samo Srbija ima vojsku, da su međunarodni odnosi na strani Srbije i da je monetarna politika Srbije,“ podseća Pavlović.

Rešenje za Kosovo tražiti u Rezoluciji 1244, a ne u obaranju ruku

To što svega toga nema na terenu je druga stvar, smatra naš sagovornik, ali pošto je privremeno priznat suverenitet Srbije, postavlja se pitanje zašto bismo mi išli ispod toga. Takođe, kako je Albancima privremeno priznata izuzetno velika autonomija, zašto bi i oni išli ispod toga. 
„Iako je sve u Rezoluciji 1244 privremeno, ona sugeriše da na tragu poštovanja suvereniteta i široke autonomije, odnosno u razradama detalja treba tražiti konačno rešenje, a ne u pokušaju obaranja ruku na jednu ili drugu stranu, jer je to nemoguća pozicija. Otud su ’non pejperi‘ dobra stvar, jer možemo da podignemo svest o tome da je opasno ići izvan Rezolucije 1244 i da je naša pravna pozicija jako dobra,“ smatra Branko Pavlović.

Paradoks suverenizma Albanaca na Kosovu

Ono što se Albancima čini da su suvereni kaže on, jer su ih priznale značajne države sveta koje ipak ne predstavljaju veći deo sveta, previđa se da Priština ne može ništa da naredi međunarodnim snagama i institucijama na Kosovu. „Prema tome, nisu oni suvereni – nije pitanje da li mogu da zabrane meni da uđem na teritoriju takozvanog Kosova već da li mogu da zabrane snagama Ujedinjenih nacija da se tamo ponašaju kako žele? Ne mogu. Dok god postoji ovaj okvir, nema teze da su oni ostvarili realan suverenitet“, kaže naš sagovornik.
On smatra da je pozicija Srbije veoma dobra i treba raditi u pravcu daljeg stabilizovanja i jačanja Srbije po svim pitanjima, a ovo idejno razumevanje naše crvene linije i naše pozicije će biti veoma značajno. Kako budemo čvršći, dodaje Pavlović, vremenom će i druga strana shvatiti da iz tog provizorijuma koji oni zovu država i oni mogu da izađu samo kompromisom.

Odustati od Rezolucije 1244 je kao nagovarati čoveka da se ubije...

Paralelno se, kaže naš sagovornik, događa nekoliko stvari. Ministarstvo spoljnih poslova je napravilo veliki iskorak sa velikom brojem povlačenja priznanja tako da smo mi sada u većini po ukupnom broju država koje ne priznaju nezavisnost Kosova. 
„Države koje nikada neće priznati nezavisnost Kosova ne samo da su stalne članice Saveta bezbednosti UN, Rusija i Kina, nego je ukupno to daleko veći deo sveta. To je po broju stanovnika, teritoriji ali i ekonomskoj i vojnoj snazi sve značajnije, veće, jače i vitalnije u odnosu na probleme koje Zapad ima sam sa sobom,“ smatra on.
U tom smislu, dodaje Pavlović, budući da smo 1999. uspeli vojno da izborimo Rezoluciju 1244 kada je Rusija bila u velikim problemima, kada Kina nije bila ni delić sadašnje države, danas razmišljati da se odustane od nje je isto kao nagovarati čoveka da se ubije, jer će mu posle biti bolje.     
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala