Milanović: Gnusan govor mržnje protiv Srba u Borovu

© Tanjug / HINA/TOMISLAV PAVLEKZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović osudio je i nazvao sramnim današnje podsticanje na nasilje uz gnusan govor mržnje protiv sugrađana Srba u Borovu, i upitao šta je tamo radila policija – koju je nazvao Plenkovićevom i Pupovčevom – ako nije preventivno štitila red i zakon.
„Grupa muškaraca je u Borovu podsticala na nasilje koristeći gnusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba. To je sramota i za svaku osudu. Ali video sam da im je tamo mirnom vožnjom asistirala i policija. Policija kojom upravljaju zajedno Plenković i Pupovac. Šta je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon“, poručio je Milanović na Fejsbuku, a prenela Hina.
Milanović je dodao da će „još ispasti da je on kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao“.
„Kao što ga nije radila kada je s groblja u Borovu trebalo ukloniti mauzolej neplivaču Šoškočaninu. Da, meni smeta, kao što bi mi smetao spomenik Maksu Luburiću. A nekome odgovora da taj spomenik bude tamo i provocira. I da se ništa ne čini“, naglasio je predsednik Hrvatske.
 

Hrvatska vlada osudila govor mržnje 

Vlada Hrvatske najoštrije je danas osudila „skandaloznu provokaciju i govor mržnje grupe navijača u Borovo selu kraj Vukovara“.
Poručila je da će se uvek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim sugrađanima i istakla da je „policija odmah reagovala“.
„Za to nema i ne može biti opravdanja, pogotovo ne na današnji dan kada se s pijetetom prisećamo žrtve 12 hrvatskih policajaca, mučki ubijenih pre 30 godina u Borovu selu“, stoji u saopštenju, prenosi Tanjug.
Dodaje se da „u hrvatskom društvu nema mesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine“, koja pored toga danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine.
„Tome ćemo se uvek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagovala i sprovodi istragu kako bi svi odgovorni bili primereno sankcionisani“, poručuju iz Vlade.
Jutros je u Borovu, nakon što su položili vence na memorijalnom spomeniku 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koji su 1991. godina na današnji dan poginuli u sukobu sa stanovnicima Borova, dvadesetak mladića krenulo u koloni kroz mesto.
Oni su uzvikivali neprimerene poruke među kojima i „Ubij Srbina“, a ceo incident je objavljen na Fejsbuk stranici opštine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala