Međunarodna svemirska stanica se sprema da primi poslednji ruski modul

© Foto : Ivan Vagner / RoskosmosPogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice
Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Teretni brod „Progres MS 17“ će pripremiti Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) za prijem poslednjeg ruskog modula, saopštio je neimenovani izvor u raketno-kosmičkoj industriji.
„Modul 'Nauka', koji će stići na MSS u julu, imaće adapter na čvoru za spajanje koji će omogućavati letelicama 'Sojuz' i 'Progres' pristajanje na modul“, rekao je sagovornik agencije.
Prema njegovim rečima, adapter će ometati pristajanje modula „Pričal“ na „Nauku“, zato bi „Progres MS 17“ trebalo da ga odnese sa sobom prilikom odvajanja od stanice.
„Prema planu, svemirski brod 'Progress MS 17' će 2. jula prvo pristati na modul 'Poisk', a krajem oktobra će preći na modul 'Nauka'. Očekuje se da će se 24. novembra, nakon lansiranja 'Pričala', teretni brod odvojiti od 'Nauke' uzimajući sa sobom adapter, i tako omogućiti da čvor bude spreman za prijem novog modula“, objasnio je izvor.
Kako je ranije saopšteno, lansiranje „Pričala“ poslednjeg ruskog modula MSS pomoću rakete „Sojuz 2.1b“ sa Bajkonura planirano je za 24. novembar.
Ranije je saopšteno da će teretni brod lansirati raketa-nosač „Sojuz 2.1.a“ sa kosmodroma Bajkonur 30. juna.
Ruski segment MSS se trenutno sastoji od pet modula: funkcionalni teretni blok „Zarja“ (pokrenut 1998. godine), službeni modul „Zvezda“ iz 2000. godine, „Pirs“ iz 2001. godine, kao i mali istraživački moduli „Poisk“ iz 2009. godine i „Rasvet“ iz 2010. godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala