Kalifornija pušta na slobodu 76.000 kriminalaca

© AP Photo / / Julie JacobsonAmerički zatvor
Američki zatvor - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Američka država Kalifornija pustiće pre vremena na slobodu čak 76.000 osuđenih kriminalaca, među kojima je i 63.000 koji su počinili nasilna krivična dela, kako bi se smanjio broj ljudi u zatvorima.
Državne vlasti Kalifornije donele su propise kojima se omogućava prevremeni izlazak iz zatvora osuđenicima koji su pokazali dobro ponašanje.
Mogućnost da prevremo izađu iz zatvora imaće čak i 20.000 počinilaca teških krivičnih dela, osuđenih na kaznu doživotnog zatvora uz mogućnost uslovnog otpuštanja, prenosi RT.
Ovaj broj osuđenika koji će moći da se nađe na slobodi objavio je kalifornijski Departman za zatvorske sankcije, preneo je AP.
Zatvorenicima osuđenim na doživotni zatvor uz mogućnost uslovnog otpusta i drugim osuđenicima za nasilna krivična dela, kazna može biti skraćena za čak trećinu, dok je do sada skraćenje moglo da iznosi najviše petinu dosuđene kazne. Očekuje se da zatvorenici budu oslobađani postepeno u narednim mesecima, i to u vreme kada Kaliforniju pogađa porast nasilnog kriminala.
​Tako je, na primer, broj ubistava u Los Anđelesu skočio za 38 odsto u prošloj godini. Tako se u 2020. godine u tom gradu dogodilo 349 ubistava, što je najviši nivo u poslednjoj deceniji. Posebno je zabrinjavajuće i to što je od početka ove godine, broj ubistava porastao za čak 200 odsto u odnosu na isti period lane.
Mučenje zatvorenika na Bliskom istoku - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2016
Objavljene fotografije mučenja zatvorenika u američkim zatvorima (foto)
Odluka o privremenoj slobodi doneta je pošto je guverner Kalifornije Gevin Njuzom u 2020. već redukovao zatvorsku populaciju na 99.929 zatvorenika, što je najmanje u poslednjih 30 godina, uglavnom zbog straha od širenja virusa korona.
Inače, ova država imala je 144.000 zatvorenika pre samo 10 godina, 2011, što je najveći broj u SAD.
Broj zatvorenika u Kaliforniji opada takvom brzinom da država planira da ugasi dva zatvora. Međutim, kalifornijski zatvori do nedavno bili su prebukirani.
Kako su obrazložile kalifornijske vlasti, odluka o prevremenoj slobodi će „ubrzati napore da se zatvorenici dobro ponašaju i poštuju pravila dok služe kaznu, te da će učestvovati u rehabilitacionim i programima edukacije, što će dovesti do bezbednijih zatvora“, objasnila je portparolka Departmana za zatvorske sankcije Dejna Simas.
​Na ovakvu odluku reagovao je i Don Barns, šerif Orindž okruga, jednog od najvećih u Kaliforniji, koji je napisao na Tviteru da se time ugrožava „vladavina zakona i javna bezbednost“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala