Jokićev najveći protivnik je – Amerika

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić nezadovoljan odlukom sudije tokom utakmice protiv Majamija
Nikola Jokić nezadovoljan odlukom sudije tokom utakmice protiv Majamija - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Nikola Jokić igra sezonu iz snova u dresu Denver Nagetsa, bez dileme je najbolji igrač NBA lige, ali nije izvesno da li će i dobiti nagradu za to. Razlog je jednostavan – problem je u američkom tržištu.
Srpski centar je pre pet i po godina stigao u Ameriku, sa epitetom igrača od koga se ne očekuje previše, s obzirom na to da američka javnost nije toliko upoznata sa stvarima koje se dešavaju u Evropi.
Godina za godinom, Jokić je ekipu Denvera vodio ka novim stepenicama, prošle sezone je stigao i do finala Zapadne konferencije, ali je i tada bilo evidentno da mu je za korak više neophodna bolja podrška u timu.
Američka država Kolorado, u kojoj se nalazi Denver nije atraktivna destinacija – ni za koga, ni za košarkaše, ni za sponzore ni za medije i u tome leži problem nepriznavanja Jokićevih bravura.
Nikola Jokić se žali na sudijsku odluku tokom meča sa Bostonom - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Žestok sukob američkih novinara oko Jokića: „Argumenti su ti idiotski“
Pre nekoliko nedelja novinari vodeće američke sportske televizije, ESPN, jednoglasno su odbili da glasaju za Jokića u izboru za najboljeg igrača NBA lige, što ukazuje samo na jedno – Srbin nije marketinški isplativ za NBA ligu, niti za one koji imaju koristi od nje, a Amerika na tome živi.
Dakle, košarka nije ono na šta se američka javnost obazire previše, stvar je u „odjeku“ i marketinškom potencijalu, a Jokić, ni svojom pojavom, ni svojim ponašanjem, to nije, iako mu na košarkaškom talentu može zavideti cela Amerika.
Na njegovu žalost, Amerika je više usmerena ka „velikim tržištima“, poput Los Anđelesa ili Filadelfije, rado bi novinari ESPN kandidovali Lebrona Džejmsa za MVP, da imaju ikakve osnove za to, pa zbog toga u prvi plan stavljaju Džoela Embida, zvezdu Filadelfije.
Kolorado je malo tržište za pojmove Amerike i predstavlja bez sumnje najvećeg Jokićevog protivnika u ovoj sezoni, na šta je ukazao i bivši NBA šampion, Endru Bogut.
Lebron Džejms i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
„Sa Jokićem i u kafanu, Lebron bi bio predsednik Amerike da je kao on“
„Činjenica da je stranac radi protiv njega, potom to da je u Denveru malo tržište, a i nije toliko seksi za gledanje. Međutim, da sam ja prosečan navijač, voleo bih da gledam Jokića jer je to momak sa kojim mogu da se poistovetim. Izgleda kao neko s kim bih išao u pab na pivo, za razliku od Janisa i Embida, koji su zveri, ali nemaju ni blizu veština kao Nikola. Mislim da ne dobija zasluženu pažnju jer nije superstar van terena“, naveo je Bogut.
Australijanac je istakao činjenicu koja nije toliko primećena, da Jokić nije propustio nijedan meč u ovoj sezoni.
„Vodeći je u ligi po rejtingu efikasnosti (PER). Njegova statistika je luda, a još luđe je što šutira 56% iz igre, 40% za tri poena i 85% sa linije za slobodna bacanja. Da Lebron Džejms ima ovakve brojeve, već bi bio predsednik Amerike“, istakao je Bogut.
Jokić je daleko od toga, ali su se stvari u prethodnom periodu pomerile sa mrtve tačke, najpre dolaskom Arona Gordona, momka koji je među NBA publikom prepoznat kao jedan od najboljih zakucavača u istoriji, te Ostina Riversa, osrednjeg košarkaša sa velikim uticajem, pre svega zbog činjenice da je sin Doka Riversa, trenera Filadelfije i nekadašnjeg NBA šampiona sa Bostonom.
Ako je i bilo sumnje, više je nema – Nikola Jokić je MVP! /video/
„Sa Jokićem i u kafanu, Lebron bi bio predsednik Amerike da je kao on“
Jokićev šmekerski odgovor na histeriju u Americi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala