Vlada Republike Srpske: Dejtonski sporazum mora biti doslovno sproveden

© AFP 2023 / GERARD JULIENAlija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na mirovnim pregovorima u bazi Rajt Peterson u Dejtonu, Ohajo.
Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na mirovnim pregovorima u bazi Rajt Peterson u Dejtonu, Ohajo.  - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Dejtonski sporazum mora biti sproveden doslovno da bi Bosna i Hercegovina ostala stabilna i da bi napredovala, navedeno je u drugom poglavlju 25. izveštaja Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Naglašeno je da Dejtonski sporazum, uključujući decentralizovanu vlast uspostavljenu Ustavom BiH, mora biti dosledno sprovođen i da ranija odstupanja od te formule i aktuelne pretnje promenom osetljive ravnoteže postignute Dejtonskim sporazumom izazivaju političke tenzije i prete budućoj stabilnosti BiH, prenosi portal RTRS.
Navedeno je da, suprotno tvrdnjama nekih koji pažnju pridaju samo dnevnim političkim svađama u BiH, stvarne pretnje po stabilnost i budućnost BiH ne dolaze od insistiranja na nacionalno-verskim identitetima, već od onih elemenata koji teže da ponište dejtonsku formulu i ukinu mehanizme zaštite koji su sačuvali mir u zemlji.
U Izveštaju se naglašava da su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH centralizovali BiH i narušili prava konstitutivnih naroda, suprotno dejtonskoj formuli.
Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnici su, jedan za drugim, pomagali nastojanjima bošnjačkih političkih stranaka u BiH da, kroz neumoljivu kampanju, razgrade dejtonski kompromis i ostvare bošnjački ratni cilj – unitarnu državu kojom vladaju bošnjački političari, navedeno je u Izveštaju.
Umesto da ispunjava svoju obavezu, prema kojoj je dužan da se pridržava Ustava BiH, navedeno je da Ustavni sud BiH prečesto potvrđuje neustavnu centralizaciju i slabljenje ustavom zagarantovanih mehanizama zaštite konstitutivnih naroda BiH.
U Izveštaju se ističe da se Ustavni sud BiH uporno ruga vladavini prava, ignoriše jasne ustavne obaveze i povinuje se nezakonitom oktroisanju zakona odlukama visokog predstavnika, što je, više nego očigledno, suprotno demokratskom zakonodavnom sistemu koji uspostavlja Ustav BiH.
Vlada Srpske u Izveštaju naglašava da većina sudija Ustavnog suda BiH pouzdano podržava razgrađivanje dejtonskog kompromisa tako što u ključnim predmetima tri sudije - stranca glasaju kao blok sa dvojicom sudija iz reda Bošnjaka i tako preglasavaju četiri sudije koje su državljani BiH.
Od prošlog izveštaja Republike Srpske Savetu bezbednosti u oktobru 2020. godine do danas, naglašeno je u Izveštaju, lider najveće bošnjačke političke stranke u BiH SDA Bakir Izetbegović često se upuštao u gnusnu i destabilizujuću retoriku.
„Izetbegovićevo pominjanje rata je preteće, a nazivanje Srba koji nemaju ništa sa ratnim zločinima "genocidašima" vrhunac je netrpeljivosti koja podriva međunacionalno pomirenje“.
Podseća se da je Izetbegović u martu izjavio da ne može reći da neće biti rata i da bi radije umro nego dopustio da „genocidaši zavladaju delom BiH“.
Izetbegovićevo pominjanje rata je preteće, a nazivanje Srba koji nemaju ništa sa ratnim zločinima 'genocidašima' vrhunac je netrpeljivosti koja podriva međunacionalno pomirenje“, ističe se u Izveštaju.
U Izveštaju se podseća da je u još jednom primeru gde demonizuje Srbe kao narod, Izetbegović u januaru 2021. godine, govoreći o predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku rekao da nema loših naroda, ali ima loših rukovodstava, implicirajući da su Srbi loš narod, jer daju podršku Dodiku.
Dalje je navedeno da je ministar spoljnih poslova u Savetu ministara Bisera Turković, član SDA, prešla granicu i podrila međunacionalno pomirenje i pravdu za ratne zločine, pošto je u januaru 2021. godine, nakon što je Sud BiH utvrdio da je bivši komandant bošnjačke armije Sakib Mahmuljin kriv za ratne zločine i zverstva odreda „El mudžahid“ pod njegovom komandom, osudila presudu i veličala Mahmuljina.
Takođe se ocenjuje da Turkovićeva nastavlja da sledi spoljnu politiku SDA umesto BiH i navodi da je u januaru 2021. godine Turkovićeva izašla iz okvira svoje nadležnosti i poslala diplomatsku notu Hrvatskoj kao odgovor na najavu Hrvatske da će proglasiti isključiv ekonomski pojas, navodeći da su time ugrožena prava BiH.
Nota ne odražava stav Predsedništva BiH, organa nadležnog za vođenje spoljne politike prema Ustavu BiH, a predsedavajući Predsedništva izričito je izrazio protivljenje njenom stavu, ističe se u Izveštaju i dodaje da je Hrvatska s pravom obavestila Turkovićevu da ne može prihvatiti notu Ministarstva spoljnih poslova kao legitiman i zvaničan stav BiH.
U Izveštaju Vlade Srpske se napominje da stalne pretnje usmerene protiv prava entiteta i konstitutivnih naroda izazivaju uznemirenost i razdor.
Upravo pretnje potpunim ukidanjem Republike Srpske koje plasiraju određeni bošnjački politički lideri, uzrokuju da srpski lideri uvek odgovaraju da će se Republika Srpska pozvati na pravo na samoopredeljenje i da neće dozvoliti njeno ukidanje, navedeno je u drugom poglavlju 25. Izveštaja Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti UN, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala